Zo sluit je een autoverzekering af

Zo sluit je een autoverzekering af

Als je een auto hebt, dan ben je verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten. Rijden op de openbare weg zonder verzekering is namelijk strafbaar. Er komt echter nogal wat kijken bij het afsluiten van een autoverzekering, waardoor veel mensen het overzicht kwijtraken. Daarom leggen we in dit artikel uit waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering voor je auto.

Bedenk welke dekking je nodig hebt

De eerste stap voor het afsluiten van een nieuwe polis is om voor jezelf te bedenken welke dekking je nodig gaat hebben. Over het algemeen hangt dit sterk samen met de leeftijd van je auto. Heb je een jonge auto, dan wil je natuurlijk dat die goed verzekerd is. Heb je een wat oudere auto, dan heeft het financieel gezien vaak minder zin om voor een hele uitgebreide dekking te gaan.

De meeste mensen met een auto van ouder dan 10 jaar kiezen voor een gewone WA-polis. Voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud is beperkt casco de populairste optie. Voor voertuigen die jonger dan 6 jaar oud zijn, wordt meestal een all risk verzekering auto gekozen. Als je je aan deze vuistregels houdt, dan zit je vaak goed.

Vergelijk verschillende polissen

Nu je weet voor welke dekking je gaat kiezen, is het tijd om een verzekeringsmaatschappij te vinden. Verzekeraars zijn vrij om te bepalen welke prijzen ze rekenen voor hun polissen, dus er kunnen best verschillen zitten in de tarieven. Maak daarom gebruik van een online vergelijkingswebsites om prijzen te vergelijken en de beste deal te vinden.


Let bij het vergelijken wel goed op. Het is belangrijk om de dekking niet uit het oog te verliezen. Hoewel een lage maandelijkse premie aantrekkelijk kan zijn, wil je niet onderverzekerd zijn. Dan ben je alsnog duur uit wanneer je schade hebt, maar je niets vergoed krijgt van de verzekeraar.

Zorg voor het overzetten van je schadevrije jaren

Was je vorige auto een leaseauto? Daarvoor hoefde je niet zelf je verzekering auto te regelen. Handig, want dat scheelt weer tijd. Echter, wil je je volgende auto gaan kopen, dan is het voor het afsluiten van een verzekering auto wel wat actie van jouw kant vereist. Je moet namelijk contact opnemen met de leasemaatschappij om je schadevrije jaren over te zetten van je vorige verzekeraar naar je nieuwe. Heb je schadevrije jaren opgebouwd en laat je die niet overzetten, dan kun je flink wat no-claimkorting mislopen.

Lees hier onze andere artikelen:

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!