Zo kom je achter de logische kilometerstand

Zo kom je achter de logische kilometerstand
dashboard auto kilometerstand

Na het incident met de Lamborghini Urus en de foutieve kilometerstand van Enzo Knol zijn wij op onderzoek uitgegaan. Niets is zo vervelend als het ontdekken dat de auto die je hebt gekocht al veel meer kilometers heeft gelopen dan je dacht. Vaak kom je hier pas (te) laat achter. Daarom hebben wij dit uitgezocht: zo kom je achter de logische kilometerstand van je (nieuwe) auto.

Rommelen met de kilometerstand komt je duur te staan

Iedereen weet dat knoeien met de kilometerstand van een auto in Nederland strafbaar is. Je zou denken dat het daarom niet zo vaak gebeurt, maar dat is dus niet helemaal waar! Het gebeurt vaker dan je zou denken. Waarom? Stel je voor: je wilt een auto kopen, maar als je naar de kilometerstand kijkt, zie je dat er al 200.000 kilometer op de teller staat. Dan ga je toch even twee keer nadenken voordat je zo’n auto koopt. Voor autoverkopers is het dan lastig om zo’n auto te slijten, dus sommigen draaien de kilometerstand terug om de auto toch verkocht te krijgen. Maar dat is natuurlijk verboden en wordt flink gestraft: een boete van €10.000 euro of zelfs een jaar achter de tralies. Dat is niet niks!

autohandelaren

Hoe kom je nu achter de ware kilometerstand?

Als je wilt controleren of de kilometerstand van een auto klopt, is het slim om naar de onderhoudsboekjes te vragen. Daarin staat genoteerd wanneer de auto onderhoud heeft gehad en bij elke beurt wordt de kilometerstand opgeschreven. Stel je voor: de auto is in 2022 voor een onderhoudsbeurt of APK-keuring geweest, en een jaar later, in 2023, blijkt er slechts 2000 kilometer bij te zijn gekomen, terwijl de auto veel gebruikt wordt. Dat kan dus meteen een ‘red flag’ zijn.

Verder is het belangrijk om te controleren of de kilometerstand op het dashboard overeenkomt met die in de onderhoudsboekjes. Ook is het slim om de cijfers van de kilometerstand goed te bekijken. Bij een analoge teller kun je letten op de uitlijning van de cijfers; als deze scheef staan, kan het zijn dat de teller handmatig is aangepast. Daarnaast is het een goed idee om het rempedaal en de bekleding te inspecteren. Aan de mate van slijtage kun je afleiden of de auto veel of juist weinig is gebruikt. Houd er wel rekening mee dat deze onderdelen vervangen kunnen zijn, dus het is niet altijd een betrouwbare indicator, maar het kan wel helpen bij je beslissing. En als laatste, de RDW, je kan online via de RDW website een tool invullen en daaruit krijg je informatie.

Auto's kilometerstand tt assen

Auto’s uit Duitsland zijn risicovol

Misschien heb je wel eens gehoord dat geïmporteerde auto’s uit Duitsland niet altijd een betrouwbare kilometerstand hebben. Uit een onderzoek van enkele jaren geleden bleek zelfs dat één op de drie auto’s uit Duitsland een onlogische kilometerstand had. Als je dus overweegt om een auto uit Duitsland te importeren, is het extra belangrijk om de kilometerstand grondig te onderzoeken. Maar laat je niet misleiden: het is ook verstandig om altijd een kentekencheck uit te voeren bij een auto uit Nederland. Soms kan een auto geïmporteerd zijn en daarom een geel kenteken hebben. Via de RDW kun je gratis een kentekencheck doen om erachter te komen of een auto geïmporteerd is of niet. Met deze informatie kan je wat extra onderzoek gaan doen naar de ‘logische’ kilometerstand.

old timers

Auto’s met een hoge kilometerstand slecht?

We willen benadrukken dat niet elke auto met een lage kilometerstand en een aantrekkelijke prijs per definitie verdacht is. Ook willen we niet zeggen dat een auto met een hoge kilometerstand per se slecht is. Natuurlijk is het prettig om een auto te hebben met weinig kilometers, zodat je niet snel grote uitgaven hoeft te doen voor onderhoud of het vervangen van ‘dure’ onderdelen als gevolg van slijtage.

Er zijn ook veel goed onderhouden auto’s met een hoge kilometerstand die nog steeds uitstekend presteren. Het is daarom verstandig om een expert of iemand met verstand van zaken de auto te laten controleren voordat je hem aanschaft. En als je de auto bijvoorbeeld bij een dealer koopt, is het belangrijk om goed te kijken naar de garantievoorwaarden. Ook is het goed om je in te lezen over de betrouwbaarheid van sommige auto’s. Er zijn een aantal merken met een hoge kilometerstand nog steeds uitstekend functioneren!


Anita Polet

Anita is dol op motoren en (super)cars! Het liefst met zoveel mogelijk herrie zo hard mogelijk.