Ze zijn er weer: insecten op je voorbumper!

Ze zijn er weer: insecten op je voorbumper!


Het warme weer is ingetreden en dat betekent dat je regelmatig een hoop vliegen en muggen op de voorbumper, spiegels en voorruit van je auto aantreft. Hoe langer je deze resten laat zitten, hoe lastiger ze te verwijderen zijn.

Iedereen kent het probleem en iedereen is wel eens te lui om die vervelende insectenresten direct van de auto te verwijderen. Toch voorkom je een hoop narigheid wanneer je deze resten direct van de autolak verwijdert.

Zuurgehalte
Zoals je wellicht weet hebben de resten van dode insecten zoals vliegen, muggen, bijen, motten net als vogelpoep een hoog zuurgehalte. De combinatie met wind en zonlicht zorgt ervoor dat de lak zich bij het afkoelen rond de resten vormt en er zo minuscule imperfecties worden gevormd. Nadat de resten zijn ingebrand zijn ze bijna niet meer te verwijderen met enkel een spons met water. Ook een gewone autoshampoo zal niet voldoende zijn om de resten te verwijderen en kan bovendien vervelende swirls tot gevolg hebben.

Naast dat het aanzicht van vele dode insecten op je auto niet erg fraai is, kan het ook erg gevaarlijk zijn. Op de voorruit van je auto kan dit al gauw voor een matte waas zorgen die het zicht behoorlijk verslechterd. In combinatie met een felle zon kan dit tot gevaarlijke situaties leiden.

Insectenverwijderaar
Om insectenresten veilig los te weken van de lak van je auto kun je het beste een insectenverwijderaar gebruiken. Dergelijke producten zorgen ervoor dat de eiwitten in insecten effectief worden opgelost, waardoor de resten loskomen van de lak. Vervolgens kun je het gemakkelijk en veilig wegspoelen met water. Bij een hevige vervuiling heeft het vaak geen zin om harder te boenen. Je kunt het proces nog eens herhalen door de getroffen delen nog eens in te sprayen met een insectenverwijderaar.

Tip: zorg ervoor dat je in het voorjaar en de zomer altijd een fles van dit product bij de hand hebt. Een enkele keer per week in- en afspuiten bij een wasbox is eenvoudig, effectief en voorkomt problemen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.