Yes! Donkervoort F22 wordt binnenkort onthuld in Lelystad

Yes! Donkervoort F22 wordt binnenkort onthuld in Lelystad

De lichtste straatlegale supercar in de wereld, aldus Donkervoort.

De Nederlandse autofabrikant Donkervoort geeft ons meer informatie over de opkomende bekendmaking van hun gelimiteerde F22, samen met teasers van andere plannen. De F22 zal de D8 GTO vervangen als laatste topmodel van het merk.

Het team deelde ook meteen wat schetsen van de achterkant van het opkomende model. En hieruit kunnen we concluderen dat Donkervoort met de F22 veel inspiratie heeft genomen van de silhouetten van de Lotus Seven.

De neus van het nieuwe model oogt een stuk agressiever door de lange motorkap en kenmerkende blootgestelde wielophanging. De F22 is ook moderner door de dunne ‘LED-strip’ achterlichten. Bredere wielkasten en een flinke diffuser maken de ‘kont’ bruter. Donkervoort benoemt ook het ‘innovatieve dak’, dat hoogstwaarschijnlijk met gemak verwijderd kan worden.

Ondanks het grotere gestalte van de F22, moet de Donkervoort ‘de lichtste straatlegale supercar in de wereld worden‘, aldus directeur Dennis Donkervoort. De F22 zou slechts 800 kilogram moeten gaan wegen. Ter vergelijking: de kleinere D8 GTO woog precies 680 kilogram.

De F22 zal ook qua prestaties de D8 GTO overtreffen. Laatstgenoemde heeft een turbocharged 2.5-liter vijfcilinder uit de Audi RS3. Het nieuwste model krijgt een handgeschakelde bak, met de mogelijkheid tot rev-matching en flat-shifting. Daarnaast kun je een beter chassis verwachten door een gloednieuw actief veringssysteem, waarmee je meer dan 2G in de bochten gaat voelen.

De premiere van de F22 zal rechtstreek vanuit Donkervoort’s hoofdkantoor in Lelystad via hun online kanalen gedeeld worden, op 10 december.

Bron: © Donkervoort

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.