Winterbanden, wel of niet?

Winterbanden, wel of niet?

Het is januari, de tijd dat de sneeuwvlokjes nog steeds uit de lucht kunnen komen vallen. We horen het een aantal van jullie al zeggen ‘met die winters die we in Nederland kennen, heb ik geen winterbanden nodig!’

En daar zit zeker een kern van waarheid in. Toch vertellen we jullie graag waarom een winterband ook van toegevoegde waarde is wanneer er géén sneeuw ligt.

Zomer winterband

Laten we een zomer- en winterband naast elkaar zetten. Zoals je op de foto kan zien, verschilt een zomerband wezenlijk van een winterband. Links zie je de winterband en de kleine ribbeltjes die je op de band ziet, zorgen voor extra grip. In de sneeuw, maar ook op de normale weg. Wordt het kouder, dan wordt rubber harder en minder flexibel en dat merk je in de mate van grip die je hebt. Tijdens het remmen en bij het maken van scherpe bochten.

Gerenommeerde tests wijzen het uit; je remweg is bij winterse temperaturen langer met een zomerband dan met een winterband. En moet je ooit een onverwachte rem-actie uitvoeren, dan kan een winterband het verschil maken tussen een zucht van verlichting en het invullen van een schadeformulier. Met alle nadelige gevolgen van dien. Overigens zijn volgens de Nederlandse wet winterbanden niet verplicht. Rijden zonder winterbanden heeft dan ook geen beperkende invloed op de dekking van de autoverzekering. Benieuwd in welke landen winterbanden wel bij wet verplicht zijn? Lees dan verder in het artikel van Centraal Beheer.

Dan rijst de volgende vraag: wanneer zou je moeten overstappen? Dan is eerst van belang wanneer het bandentechnisch gezien winter is. Bij een buitentemperatuur van +7 graden Celsius of minder, wordt geadviseerd te wisselen naar een winterband. Natuurlijk laat een zomerband het bij +4 of +6 graden Celsius echt niet afweten en zolang er geen sneeuw ligt, zijn die extra ribbeltjes niet noodzakelijk. Maar bekijk het van de andere kant, geef je liever €250 uit aan een setje winterbanden en het bijkomende gevoel van veiligheid? Of betaal je liever het dubbele bedrag aan extra premie omdat je jezelf in de winter hebt verremd en de kont van je voorganger raakte? Wij gaan geen Ken-Block praktijken uithalen en knopen onze winterbanden onder de auto in de winter!

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.