Wie zijn het rijkste in de F1?!

Wie zijn het rijkste in de F1?!

De Formule 1 is sinds de komst van Verstappen compleet opgeblazen onder de Nederlanders. Soms vraag je je dan dingen af zoals, wie zijn nou de echte grootverdieners..?

Gelukkig, net als bij de reputatie van volbloed paardenraces als de “sport der koningen”, trekt het prestigieuze en de status van F1 enkele van de rijkste mensen ter wereld aan. Dus laten we ze eens bekijken …

Denk als voorgerecht eens aan die Claro sticker op de achtervleugel van de Red Bull Racing-auto. Claro is het Zuid-Amerikaanse deel van America Movil, een telecomgroep van Forbes Global 2000 met bijna 200.000 medewerkers en het hoofdkantoor in Mexico Stad, de gerapporteerde inkomsten bedragen meer dan $ 50 miljard. De voorzitter, Carlos Slim Helu, heeft volgens Forbes een huidige nettowaarde van $ 62,8 miljard. Op het moment van schrijven is hij dan ook de 16e rijkste man ter wereld.

Het is een duizelingwekkend voorbeeld, maar onderstreept de waanzinnige hoeveelheid geld die de F1-wereld helpt draaien.

Wie is de rijkste teambaas?

Dietrich Mateschitz is de mede-oprichter, 49% eigenaar en algemeen directeur van Red Bull, het energiedrankbedrijf dat eigenaar is van Red Bull Racing en AlphaTauri. De 76-jarige Oostenrijker houdt zo veel van F1 dat hij niet één maar twee teams kocht (Jaguar en daarna Minardi).

De eerste autosportverbinding van Red Bull was via de sponsoring van Gerhard Berger, en later zou het 60 procent van het Sauber F1-team bezitten. In november 2004 kocht Mateschitz het Jaguar Racingteam voor een pond van Ford, en een jaar later, met Berger, kocht hij het Minardi-team van Paul Stoddart, onder de naam Scuderia Toro Rosso.

Wie is de rijkste coureur?

De rijkste actieve coureur in F1 is Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen heeft een salaris van ongeveer $55 miljoen per jaar en zijn nettowaarde ligt ergens tussen $300 en $500 miljoen. Goedkeuringsovereenkomsten met Mercedes, Tommy Hilfiger, Monster Energy, Bose, Puma, IWC, Sony, Gran Turismo en MV Agusta hebben zijn banksaldo waarschijnlijk naar de top van dat bereik vergroot.

De man met wie Hamilton op hetzelfde niveau staat, in termen van overwinningen op het wereldkampioenschap, Michael Schumacher, wordt verondersteld tussen de $600 en $800 miljoen waard te zijn. Forbes noemde hem twee keer als de best betaalde atleet, in 1999 en 2000, en beweert dat zijn jaarinkomsten bij Ferrari een hoogtepunt bereikten van $80 miljoen per jaar.

Thomas Heule