Wat zijn de voordelen van een tankpas?

Wat zijn de voordelen van een tankpas?

Als ondernemer is er niets zo vervelend om bij iedere transactie om een bonnetje te moeten vragen. Vervolgens moet je deze bonnetjes goed bewaren en ook nog inscannen of doorsturen voor de boekhouding. Hoe zou dat toch makkelijker kunnen?

Ondernemers die een auto op naam van hun onderneming hebben staan kunnen gebruik maken van de MKB tankpas. Brandstofkosten zijn onderdeel van de autokosten en zijn fiscaal aftrekbaar, een zakelijke tankpas is eveneens aftrekbaar. Om die reden wordt de tankpas het meest gebruikt door kleine (zzp, vof) en middelgrote (mkb) ondernemers.

Met een merkgebonden tankpas kun je vaak tanken bij een specifiek brandstofmerk. Dat is gelijk het nadeel van een merkgebonden tankpas zoals van Shell of Q8. Met een universele tankpas kan veelal landelijk getankt worden en kun je een universele tankpas gebruiken bij het betalen van extra diensten. Je kunt daarbij denken aan de wasstraat, de parkeergarage of het OV.

Bovendien is hét grote voordeel van een zakelijke tankpas dat de eigenaar regulier een verzamelfactuur ontvangt. Hiermee bespaar je jezelf de moeite om ieder bonnetje te bewaren voor de administratie. Op deze verzamelfactuur staan alle specifieke transacties en de betaalde BTW. Hierdoor kan een organisatie veel gemakkelijker de BTW terugvragen van de belastingdienst. Het verzamelen, bewaren en administratief verwerk van losse tankbonnen is daarmee overbodig geworden.

De voordelen van de MKB tankpas op een rijtje:

1) U bent niet afhankelijk van een bepaald brandstofmerk
2) U kunt tanken bij 45.000 tankstations in Europa
4) Ook geschikt voor elektrische of hybride auto’s
5) U kunt bij meer dan 1.100 wasstraten in Nederland terecht
6) Kleine beurt, APK of nieuwe banden? U rekent het gemakkelijk af met de tankpas
7) Makkelijk Nederlandse BTW terugvorderen
8) Maandelijkse verzamelfactuur
9) Alle transacties gedaan met de tankpas kunt u gemakkelijk terug vinden in de portal

Kortom, wanneer u gebruikmaakt van de veelzijdige tankpas hoeft u nooit meer een bon te bewaren en ook nooit meer om te rijden op zoek naar een tankstation. U kunt namelijk op alle tankstations in Nederland terecht met de MKB en ZZP tankpas. Elke maand ontvangt u een factuur met daarop alle transacties en BTW specificatie. Hiermee kunt u gemakkelijk de betaalde BTW terugvorderen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.