Wat is het verschil tussen standaard luchtfilters en sportluchtfilters?

Wat is het verschil tussen standaard luchtfilters en sportluchtfilters?

Waar de meeste standaardfilters van papier zijn gemaakt en vervangen moeten worden zodra ze vol zijn, is dit bij een sportluchtfilter niet het geval. Deze filters passen in de originele behuizing en hoeven nooit te worden vervangen. Terwijl de af fabriek ingebouwde luchtfilters in de eerste plaats zijn ontworpen om te voorkomen dat er verontreinigingen in de motor terechtkomen, zoekt een sportluchtfilter het juiste evenwicht tussen filtratie en luchtstroom. Want hoe meer lucht er door de motor wordt aangezogen, hoe meer vermogen er beschikbaar is.

Hoewel sportluchtfilters meestal een conische vorm hebben, worden ze ook wel kegelvormige luchtfilters genoemd. Dankzij deze vorm heeft het luchtfilter een groter oppervlak, alhoewel bepaalde filters ook wigvormig kunnen zijn. Het filtrerend element is meestal van cellulair schuim en zodanig vormgegeven dat het meer lucht aanzuigt uit koelere plaatsen dan de standaard luchtfilter, wat de motor koeler houdt en de prestaties optimaliseert.

Hoe werken filters voor sportluchtfiltersysteem?

Luchtfilters zorgen ervoor dat de lucht die de motor aanzuigt schoon is, zodat de eventuele stofdeeltjes die in de lucht zitten zo min mogelijk slijtage aan de motor kunnen toebrengen. Een goede kwaliteit luchtfilter zorgt ervoor dat een motor een langere levensduur heeft. Het maximale vermogen en het koppel worden direct bepaald door de hoeveelheid lucht die de motor kan aanzuigen. Een sportluchtfiltersysteem van K&N zorgt voor meer lucht naar uw motor en daardoor zal de motor betere prestaties leveren. Het vermogen van de motor kan met ongeveer 3-5 PK toenemen. Een andere belangrijk voordeel van sportluchtfilters is dat u deze niet ieder jaar hoeft te vervangen, zoals bij standaardfilters wel het geval is.

Welk werkingsprincipe heeft een sportluchtfiltersysteem?

De gedachte achter sportluchtfilters is dat de motor minder hard hoeft te werken om lucht aan te zuigen. Bovendien zuigt de motor meer lucht aan en kan hij met meer lucht meer brandstof inspuiten voor een hoger vermogen. In de autosport is een filter dat de lucht in een straal van 360° kan aanzuigen een optimale oplossing. Hiervoor maakt de af fabriek aangebrachte filterbehuizing en luchtfilter plaats voor een speciaal luchtfilterhuis of universele luchtfilters. Dankzij de hogere luchtdoorlaat en de 360° luchtstroom neemt het motorvermogen tussen 5 en 10% toe.

Waaruit bestaat de sportluchtfilter set?

Het sportluchtfiltersysteem van K&N bestaat uit een speciale behuizing van kunststof met een bijbehorend luchtfilter en aansluitring. Het systeem een conisch filter voor een luchtaanzuiging van 360°. U kunt dit sportluchtfiltersysteem gebruiken voor de modellen van Ford, Mazda en Volvo.

Hoe vervang en onderhoud ik een sportluchtfiltersysteem?

Maak de motorkap open om toegang te krijgen tot de motorruimte waar het luchtfilter zich ofwel in de motorkap zelf ofwel in een aparte behuizing bevindt, wat uiteraard per auto verschilt. Gebruik de gebruiksaanwijzing van uw auto als u twijfelt waar deze zich bevindt. De bevestigingen losschroeven of de klemmetjes van het oude luchtfilter openen. U hoeft dan alleen maar het nieuwe sportluchtfilter te bevestigen op de plaats waar zich het oude luchtfilter bevond. Met een klem of schroef kunt u het sportluchtfilter vastzetten.

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.