Waarom je moet stoppen met tanken als je ‘klik’ hoort

Waarom je moet stoppen met tanken als je ‘klik’ hoort

Het is zonde van je geld én het kan je auto beschadigen.

Ik denk dat we het allemaal wel kennen tijdens het voltanken van de auto; je hoort de eerste klik en de tankbeurt wordt gestopt. Toch kan er voor je gevoel nog wel wat bij of je wilt per se uitkomen op een mooi rond getal. Doe het niet! Ja, het is ontzettend bevredigend om op een rond getal uit te komen, en misschien kan dat beetje extra brandstof nog een paar extra kilometers toevoegen tot je toe bent aan de volgende tankbeurt. Maar de bovenstaande video van Roadshow zit boordevol goede redenen waarom je zou moeten stoppen bij de eerste klik, en dat is niet alleen om op de kosten besparen.

De pompen zijn zo ontworpen dat ze automatisch stoppen wanneer luchtdrukveranderingen worden gedetecteerd terwijl de tank volraakt. Als u brandstof blijft toevoegen, kan het zo zijn dat deze via de overloopbuis op de grond terechtkomen. Bovendien is de pomp afhankelijk van druk en vacuüm en kan het zo zijn dat de extra klikken wel euro’s toevoegen aan je bonnetje, maar dat er geen extra brandstof in je tank terechtkomt. De brandstof kan namelijk door de slang in de vulhals komen en dan weer naar binnen worden getrokken.

Deze voorbeelden kunnen je dus geld kosten in plaats van besparen, maar er kunnen ook veel serieuzere gevolgen aan verbonden zijn. Moderne voertuigen hebben een brandstofsysteem dat is ontworpen om te voorkomen dat dampen de tank verlaten. De video geeft een goed overzicht van hoe het allemaal werkt, maar het komt er op neer dat brandstof terecht zou kunnen komen in iets dat bedoeld is voor dampen. Het gevolg zou kunnen betekenen dat je honderden of zelfs duizenden euro’s aan dure reparaties kwijt zal zijn.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.