Waarom is een auto importeren zo interessant?

Waarom is een auto importeren zo interessant?

Het is algemeen bekend dat auto’s in Nederland vaak om meerdere redenen een stuk duurder zijn in bijvoorbeeld België of Duitsland. Vaak hoor je dan ook dat je wellicht beter een auto uit deze landen kunt importeren, maar waarom is dat zo interessant?

Het belangrijkste om te weten bij het importeren van een auto is dat je nog een bedrag aan BPM verschuldigd bent aan de Nederlandse Staat. Hoeveel dat is verschilt uiteraard per auto, maar is gemakkelijk te berekenen of nog beter, te laten berekenen. Heb je bijvoorbeeld een auto gevonden op Mobile.de dan kun je de gegevens van deze auto invoeren in een zogenoemde BPM calculator. Deze calculator kan van elke occasion vanaf bouwjaar 2010 en jonger de BPM berekenen op basis van slechts drie gegevens die je in vrijwel iedere advertentie kunt vinden.

De hoogte van het BPM-bedrag is mede afhankelijk van de CO2-uitstoot van de desbetreffende auto en voor sommige auto’s hoef je zelfs helemaal geen BPM meer te betalen. Daarnaast is een tweedehands auto niet meer zoveel waard als een nieuwe, en daarom betaal je ook minder BPM over een oudere auto. Zoals je wellicht weet zak de waarde van een nieuwe auto vrijwel direct nadat je in Nederland de showroom uitrijdt. De waarde van een auto zakt vaak dan ook sneller dan de prijs van Nederlandse occasions zakt. Dat is dan ook één van de belangrijkste redenen dat een auto importeren vaak loont.

Daarnaast heb je tegenwoordig genoeg bedrijven die voor jou je auto importeren. Zij maken dan voor jou de BPM aangifte, kunnen de auto laten keuren en uiteraard ook bij jou voor de deur afleveren. Kortom, een auto importeren is nog altijd interessant zo lang je maar goed je huiswerk doet en met de juiste bedrijven in zee gaat.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.