Waarom een auto importeren uit Duitsland wel degelijk loont

Waarom een auto importeren uit Duitsland wel degelijk loont

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Dan kan het lonend zijn om het zoekgebied uit te breiden naar over de grens. Een auto importeren uit Duitsland is een pad dat steeds meer Nederlanders an ook bewandelen.

We zijn maar een klein landje

Nederland is maar een klein land. Duitsland is veel groter en heeft ook veel meer inwoners. Met ruim 83 miljoen inwoners rijden er in Duitsland een stuk meer auto’s rond dan in Nederland. Met meer auto’s is ook het aanbod in auto’s dat te koop staat groter. Door dat grotere aanbod zijn de prijzen van zowel nieuwe als tweedehands auto’s lager.

Jonge auto’s worden weer interessant

Vooral bij nog jonge occasions van tussen de 6 en 36 maanden oud kan het voordeel groot zijn. In het aanbod van jonge occasions zijn veel auto’s te vinden met nog maar weinig kilometers op de teller, zoals een Opel Mokka.

BPM speelt een grote rol

Wanneer je een auto importeert, moet je daar belasting over betalen. Hoewel deze belasting flink kan oplopen, ben je na het betalen van de BPM onderaan de streep vaak toch minder kwijt dan bij het kopen van een vergelijkbaar model in Nederland.

Meer luxe

Auto’s zijn in Duitsland erg geliefd en Duitsers zijn over het algemeen erg zuinig op hun auto. Dat is onder andere te merken aan hoe Duitsers hun auto vaak volgens voorschrift door een dealer laten onderhouden.

Bovendien kopen Duitsers hun auto vaak in een wat luxere uitvoering. Omdat Nederland maar zo’n klein land is, brengen autofabrikanten hun auto’s in Nederland vaak in minder uitvoeringen op de markt dan in het grote Duitsland. Daardoor hebben autokopers in Duitsland meer keuze in uitvoeringen, accessoires en andere extra’s.

Importeren

Wanneer je een auto in het buitenland koopt en deze in Nederland wilt gebruiken, zal je de auto moeten importeren. Om een auto vanuit Duitsland te kunnen importeren, zal de auto eerst in Duitsland moeten worden uitgeschreven. Na uitschrijving kun je de auto aanmelden bij het Nederlandse RDW en wordt de auto gekeurd waarna je de Nederlandse nummerplaten krijgt.

Transport

Kies je ervoor om zelf met je nieuwe auto naar Nederland te rijden, of laat je je auto naar Nederland brengen door een transport vrachtauto? Als je besluit om zelf naar Nederland te rijden, let dan op dat je dit met de juiste export nummerplaten doet. Ook je verzekering dient in orde te zijn.

Hulp nodig?

Wil je graag een auto in Duitsland kopen, maar zie je het regelwerk niet zitten? Er zijn diverse auto importeur bedrijven die je dit met import pakketten uit handen kunnen nemen en op deze manier het importeren zo makkelijk mogelijk maken.

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!