VW Golf R door Manhart is een 450 pk sterk bommetje!

VW Golf R door Manhart is een 450 pk sterk bommetje!

Er is veel geschreven over hoe Volkswagen van plan was om de Golf R naar een ongekend hoog niveau te brengen door een R400 / R420 te introduceren, maar uiteindelijk werd besloten het project te schrappen als gevolg van de bekende dieselgate.

Je zou kunnen zeggen dat Volkswagen een extra gepeperde versie van de vierwielaangedreven hot hatch zou moeten introduceren, aangezien de GTI Clubsport S met 310 pk een perfecte match was. Hoewel deze een beperkte oplage kent, komt er een nieuwe Golf GTI TCR met bijna 300 pk, waardoor deze gevaarlijk dicht bij de machtige R komt.

Volkswagen pakt het steeds kleiner wordende vermogensverschil aan met een nieuwe Golf R die naar verwachting 333 pk zal produceren, maar wat als je meer zou willen? Dat is het moment waar de tuners van Manhart Performance in beeld komen met een 450 pk sterke variant van de Golf R. De auto begon zijn leven als een auto uit het pre-WLTP-tijdperk, dus voordat hij 10 pk verloor om te voldoen aan de strengere emissievoorschriften. Behalve de front splitter, de aangepaste wielen, H&R-verlagingsveren en de subtiele emblemen, ziet de Manhart RS450 er vrijwel hetzelfde uit als een standaard Golf R. Het echte geheim zit onder de motorkap waar de 2,0-liter viercilinder voorzien is van een grotere turbo en een carbon intake.

Na de ECU aanpassing is Manhart Performance erin geslaagd om 450 pk en een gezond koppel van 500 Nm uit het vertrouwde blok te persen. De tuners speelden ook met de soundtrack door de uitlaat te voorzien van een nieuwe downpipe.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.