Vier auto’s waarmee je wordt nagestaard (mits ze waren gebouwd)

Al ruim honderd jaar worden we op internationale autoshows verwend met concept cars van de bekende autofabrikanten die over het algemeen de meest perfecte auto’s zullen overtreffen. Echter zal het helaas in de meeste gevallen bij kijken blijven, want deze auto’s zullen nooit in productie worden genomen. Het is soms dan moeilijk te begrijpen dat bijvoorbeeld de Opel Kadett, Kia Sorrento en de Fiat Multipla wel ooit hun intrede hebben gedaan. Natuurlijk is daar ongetwijfeld  over nagedacht en zullen deze modellen vast veiliger, zuiniger en degelijker zijn. Om je een indicatie te geven van welke auto’s je hebt misgelopen selecteerde Autoscout24 vier auto’s die nooit in productie zijn gebracht. Vier redenen om wellicht te twijfelen aan de automotive markt, of toch niet? Oordeel zelf.

1938-buick-yjob-concept-large-1

1938 Buick Y Job

Een revolutionair in zijn tijd, met koplampen die in het chassis zijn verstopt en de afwezigheid van treeplanken. De design director van General Motors wilde de toekomst van de auto laten zien. De hoge motorkap die vanaf het voorraam in een driehoek naar voren komt, geeft de auto echt een hele bijzondere uitstraling.

1969 Chevrolet Astro III Concept

1969 Chevrolet Astro III Concept

De eerste maanlanding was een feit, dus je moest iets doen om op te vallen met een nieuw automodel. Opvallend van de Astro III zeker, hoewel het niet echt iets weg had van een auto. De zeer compacte Astro had een heel erg spitse neus en een opvallende manier van instappen. De motor woog krap 60 kilo, maar leverde wel een vermogen van 317 pk. De Chevrolet Astro III: een opvallende auto met een futuristisch uiterlijk.

Cadillac Sixteen Concept

2003 Cadillac Sixteen

Het ging al een tijdje niet zo goed met Cadillac, de Amerikaanse autofabrikant van onder andere  limousines. Op dat moment dacht Wayne Cherry, design director van GM, de boel om te gooien met dit slagschip dat voor de zekerheid werd voorzien van een V16 motor van 13,6 liter, 1.000 pk en 1.000 lb-ft koppel. Het deed Wayne Cherry’s carrière echter geen goed, hij werd ontslagen. Wat ons betreft heel jammer dat deze auto het niet heeft gered.

BMW M1 Hommage Concept

BMW M1 Hommage Concept

BMW is misschien wel de beste Duitse autobouwer ooit, maar het is er nooit in geslaagd om een succesvolle sportwagen te maken. Tenminste niet zoals Audi dat deed met de R8. De BMW M1 was echt een pracht concept en een goede poging, maar de rekenmeesters in Beieren lieten hem niet in productie gaan. Eeuwig zonde, want het was misschien wel de ultieme perfectie geweest. In sportwagen, maar wel met de typische blik van BMW. Hopelijk zien we de M1 in de toekomst nog terug op de wegen.

 

 

 

 

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.