[VIDEO] Zo klinkt de Audi RS Q8 zonder OPF filter!

[VIDEO] Zo klinkt de Audi RS Q8 zonder OPF filter!

Na de dieselmotoren moesten ook de benzinemotoren er aan geloven: deze motoren worden vanaf heden ook voorzien een Otto Partikel Filter (OPF). Dit heeft uiteraard allemaal voordelen in het kader van schadelijke uitstoot, maar heeft ook een zeer groot nadeel…

Nieuwe auto’s zijn dankzij dit filter veel te stil! Nieuwe uitlaat monteren? Vergeet het maar, de auto zal een storing krijgen of zelfs in de noodloop belanden. Toch kijken (en luisteren!) we hier naar een Audi RS Q8 zónder dat vervelende filter. Hoe dat kan? Dat OPF filter zit namelijk alleen in Europese Audi’s, voor het Midden-Oosten en Noord-Amerika bouwt Audi de RS Q8 namelijk zonder filter. Foto- en videograaf Auditography kreeg de kans om in Qatar een niet-EU exemplaar te filmen.

Het specifieke exemplaar is een volledig aangeklede versie waarbij alle mogelijke vakjes op de optielijst zijn aangevinkt, inclusief de keramische remmen en een carbon fiber pakket. Het draagt een sinistere Orca Black kleur, met rood contrasterende remklauwen. Deze lijn wordt doorgetrokken in de overwegend zwarte cabine met rode stiksels.

Zoals je weet maakt de Audi RS Q8 gebruik van een 4,0-liter V8 met twee turbo’s en een mild hybride systeem om 600 pk en 800 Nm koppel te ontwikkelen. Dankzij dit vermogen en koppel kan de SUV vanuit stilstand in slechts 3,8 seconden de 100 km/h bereiken, waardoor hij slechts twee tienden van een seconde langzamer is dan de machtige Lamborghini Urus. De 0 tot 200 km/h sprint duurt 13,7 seconden en daarmee is ‘ie 0,9 seconden langzamer dan de Urus. De topsnelheid ligt op 250 km/h tenzij je het Dynamic Package Plus aanvinkt op de optielijst, dan kun je door tot 305 km/h.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.