[VIDEO] Zó klinkt de 1600 pk Koenigsegg Jesko!

[VIDEO] Zó klinkt de 1600 pk Koenigsegg Jesko!

De nieuwe Koenigsegg Jesko mocht onlangs voor het eerst buiten spelen!

De Koenigsegg Jesko is de nieuwste hypercar van de autobouwer uit Angelholm, Zweden. De auto debuteerde tijdens de Autosalon van Genève van dit jaar met een grote belofte dat ‘ie maar liefst 485 km/h zou kunnen behalen. Het valt niet te ontkennen dat de Jesko, genoemd naar de vader van Christian von Koenigsegg, een waar technologisch meesterwerk is.

Het is duidelijk te zien dat het hier een Koenigsegg betreft, hij heeft stiekem wel wat weg van de Regera en de bolle voorruit is niet te missen. Achter op de auto is een gigantische spoiler gemonteerd welke voor ruim 1000 kilo aan downforce zou zorgen, die je zeker wel nodig zult hebben! De krachtbron betreft een 5,0-liter V8 twin turbo die op E85 1600 pk weet te produceren. Met gewone brandstof blijft het vermogen steken op 1280 pk.

De Koenigsegg Jesko beschikt over aerodynamica die is ontworpen met één doel voor ogen: geweldige prestaties op het circuit. Omdat de Jesko een geheel nieuwe auto is, ging Koenigsegg terug naar de tekentafel en ontwierp een geheel nieuwe achtervleugel, nieuwe front splitter en een nieuwe diffuser. Deze vormen de kern van een actief aerodynamica-pakket dat de downforce maximaliseert en de luchtweerstand minimaliseert. De kenmerkende, vliegtuigachtige voorruit blijft intact en heeft altijd een cruciale rol gespeeld in de aerodynamische prestaties van de auto’s van Koenigsegg.

Zoals we gewend zijn van Koenigsegg klinkt ook de V8 in de Jesko fantastisch. Enjoy!

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.