[VIDEO] Supercar Blondie neemt kijkje bij de allereerste Lamborghini Sián!

[VIDEO] Supercar Blondie neemt kijkje bij de allereerste Lamborghini Sián!

Productienummer 00 van 67.

Supercar Blondie heeft de eer om een close up te nemen van de Lamborghini Sián of, als we preciezer moeten zijn, de Lamborghini Sián FKP 37. Voor het geval je het je afvraagt: het achtervoegsel FKP 37 is een knipoog naar de overleden voorzitter van de Volkswagen Group Ferdinand Piëch. FKP 37 staat voor Ferdinand Karl Piëch, voormalig topman van de Volkswagen Group, die in 1937 werd geboren en in september 2019 het leven liet. Met de Sián brengt het merk een hommage aan Piëch.

Met slechts 63 exemplaren is de auto die je in de video bovenaan deze pagina ziet vrij zeldzaam. Het is de krachtigste productie die Lamborghini ooit heeft gemaakt met een atmosferische V12 onder de motorkap, die wordt ondersteund door een mild hybride systeem. De 6,5-liter V12 komt rechtstreeks uit de Aventador SVJ, maar dan met een vermogen van 785 pk. Dit in combinatie met een 48-volt hybridesysteem die nog eens 34 pk opwekt, komt het totale vermogen op 819 pk. Het hybridesysteem in de Sián haalt zijn vermogen niet uit een conventionele lithium-ionbatterij, maar uit een supercondensator die drie keer krachtiger is dan een batterij met hetzelfde gewicht. Het leuke van het gebruik van een dergelijke technologie is dat de supercondensator onmiddellijk kan worden opgeladen tot de volledige capaciteit, elke keer dat de remmen worden gebruikt. Een sprintje van 0 naar 100 kost slechts 2,8 seconden, en de topsnelheid ligt boven de 350 kilometer per uur. Sián betekent bliksem in een Bolognese dialect, gezien de prestaties begrijpen we waarom ‘ie zo heet.

Deze specifieke auto draagt het productienummer 00 van 67. Dit betekent uiteraard dat het de allereerste is die van de lopende band rolt in Sant’Agata Bolognese en Lamborghini is niet van plan deze auto ooit te verkopen. In plaats daarvan wordt hij gebruikt als demonstratievoertuig.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.