[VIDEO] SSC Tuatara doet 532 km/h!

[VIDEO] SSC Tuatara doet 532 km/h!

Een historisch moment in de automotive geschiedenis! De SSC Tuatara is officieel de snelste auto ter wereld.

Op een ruim 11 kilometer lang stuk asfalt net buiten Las Vegas, heeft Shelby SuperCars (SSC) een nieuw topsnelheidsrecord gevestigd voor een productieauto. Zij deden dit met de 1774 pk sterke SSC Tuatara die een topsnelheid van 331 mph, oftewel 532 km/h wist te behalen. Voor een officieel record moet de run twee kanten op gedaan worden en is het gemiddelde van deze twee runs de officiële topsnelheid. In dit dit geval kwam de gemiddeld snelheid uit op 316,11 mph / 508,73 km/h!

De Britse coureur Oliver Webb kroop achter het stuur van de SSC Tuatara en duwde zijn rechtervoet zo ver hij kon naar beneden. Tijdens zijn eerste run haalde hij 484,53 km/h. Al behoorlijk snel, maar nog niet goed genoeg voor een officieel wereldrecord. Hij keerde om en deed precies hetzelfde in de andere richting, deze keer haalde hij zijn voet niet van het gaspedaal totdat hij een snelheid van 532,93 km/h bereikte, goed genoeg voor het eerder genoemde gemiddelde van 508,73 km/h.

Deze snelheid ligt maar liefst 60 km/h hoger dan het vorige record dat op naam stond van de Koenigsegg Agera RS. Deze noteerde in 2017 een gemiddelde snelheid van 447 km/h. Vorig jaar wist een aangepaste versie van de Bugatti Chiron nog een snelheid van 490 km/h te halen, maar dit was een enkele run en gold dus niet als officieel record.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.