[VIDEO] Pagani Huayra Roadster BC zet ronderecord op Spa Francorchamps

[VIDEO] Pagani Huayra Roadster BC zet ronderecord op Spa Francorchamps

De Italiaanse autofabrikant heeft eerder deze maand “a rigorous validation testing program” voltooid op het circuit van Spa-Francorchamps in België, en zoals de titel van dit artikel al aangeeft, was het een succes.

Twee minuten en 23 seconden, dat is hoeveel Andrea Palma nodig had van start tot finish. “Hoewel de weersomstandigheden niet de beste waren, hebben we na twee ronden al het nieuwe record op het circuit gevestigd”, aldus de coureur. “Het rijgedrag en de hoge grip overtreffen alle verwachtingen”, zei hij, wat veel lof is voor een auto met open dak. Pagina heeft voor de Huayra Roadster BC nieuwe soorten carbon fiber en koolstof-titanium composieten samengesteld, namelijk Carbo-Triax HP62 en Carbon-Titanium HP62 G2. Deze twee verbeteren de torsiestijfheid met 12% en de buigstijfheid met 20%, wat de hoge bochtendsnelheid van de Huayra Roadster BC verklaart.

Naast het vestigen van het nieuwe ronderecord voor wereldwijd gehomologeerde straatauto’s, heeft de supercar tijdens de zinderende snelle ronde ook een kort moment de grens van 300 km/h gepasseerd. Op 3:56 van de video toont de telemetrie een snelheid van 301 of 302 km/h, wat zeer indrukwekkend is te noemen. Een jaar geleden deed de McLaren Senna een rondje Spa in 2 minuten en 24,82 seconden, waardoor de Britse hypercar bijna acht seconden sneller was dan de recordronde van de Koenigsegg One:1 in 2015.

De Pagani Huayra Roadster BC, gelimiteerd tot 40 stuks, werd geïntroduceerd met een prijskaartje van €4 miljoen en maakt gebruik van een 6,0-liter V12. Het piekvermogen ligt op 800 pk en het maximale koppel bedraag 1050 Nm.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.