[Video] McLaren P1 LM vermorzelt het Ringrecord!

[Video] McLaren P1 LM vermorzelt het Ringrecord!

Als het zo doorgaat is het straks een wekelijks item.

Het is weer zo ver hoor! Het ronderecord dat de Nio EP9, die 1360 pk sterke elektrische raket, nog geen twee weken geleden zette, blijkt nu al verleden tijd. Sterker nog, het is nooit de snelste tijd geweest, als we de mannen van Lanzante Motorsport mogen geloven. Hun meest bizarre versie van de McLaren P1, die ze de P1 LM noemen, kwam vorig jaar ten tonele op het Goodwood Festival of Speed, waar hij direct de snelste tijd reed op de heuvelklim. Hierop volgde een 11-maanden-lang proces waarin 5 van zulke straatmonsters werden gebouwd.

Met het uploaden van de video maken ze echter het speciaalste detail over hun project bekend: tijdens dit bouwproces reed er stiekem een identieke prototype rond, genaamd XP1LM. Gedurende de eindfases van het project mocht de XP1LM, met oud-Indy 500 winnaar Kenny Brack achter het stuur, de Nürburgring aan de tand voelen. Lanzante, hetzelfde bedrijf dat tegen wat extra cash de P1 GTR straatlegaal voor je maakt, greep om nog enige kans te maken op het verbreken van het record Pirelli bij de hand, waarop de bandenfabrikant een ultra-plakkerige, amper-legale versie van hun Trofeo-rubber produceerde.

Gelukkig was het niet voor niets, want al met al was de meest zeldzame McLaren P1 op aarde ongeveer 2 seconden sneller dan de Nio EP9. En ondanks dat het vast niet lang zal duren voordat een andere wagen weer sneller is, moeten we toch even stilstaan bij deze onwerkelijke prestatie. Met een tijd van 6:43,2 is het wel degelijk een belachelijk snelle auto.

Ben je nu geïnspireerd om zelf zo’n P1 LM te gaan kopen ——mocht je de poen hebben liggen—— dan heb ik slecht nieuws voor je: ze zijn allemaal al verkocht. De straatkanonnen vertrekken over niet al te lange tijd richting de Verenigde Staten, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en Groot Brittannië.

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.