[Video] IJsdriften in Zweden! Is dit de beste school op aarde?

[Video] IJsdriften in Zweden! Is dit de beste school op aarde?

Eens zien: een adembenemende omgeving, oude Porsches 911 én je leert er driften op ijs? Wat wil je nog meer?

Precies! Er valt niet nóg meer te willen als het pakket praktisch een geschenk is dat regelrecht uit de hemel is komen vallen. DriveTribe stuurde ex-EVO journalist en fietsfanaat Henry Catchpole op pad om alles te leren over rijden op ijs. Klinkt al gezellig, maar wanneer je beseft dat het voornamelijk driften is in rally-geprepareerde Porsches, kan je je afvragen in hoeverre het nog een school is.

Is het zo gaaf als het klinkt? Jawel! Als het kon, zou ik het vragen aan Henry, maar die scheen zo druk bezig te zijn, dat hij helemaal vergat dat hij een reportage aan het maken was. Het is namelijk zo intens, en zo overweldigend, dat een doorgewinterde autojournalist als Mr. Catchpole ijsdriften en praten tegelijkertijd niet aankan! Dat wil overigens niet zeggen dat hij het niet probeerde, maar veel meer dan apengeluiden kon hij niet produceren. En als hij de aap niet aan het uithangen was, bleken de adrenaline en concentratie dermate hoog te zijn, dat de cabine van de 911 gevuld werd door niets anders dan het geluid van die overheerlijke luchtgekoelde motor.

Eenmaal buiten de auto, en op het ijs, vertelt Henry wat hij gedurende zijn drift-sessie nu eigenlijk duidelijk probeerde te maken. Het ziet er allemaal misschien best makkelijk uit, maar Below Zero is niet voor niets een rijschool. IJsdriften met zulk soort Porsches vereist namelijk een lastige techniek, die in 3 speerpunten kan worden uitgelegd.

1. Bij het ingaan van de bocht moet je heel precies omgaan met je stuur en het gas, rem- en koppelingspedaal. Wanneer je het perfect uitvoert, zal de volgende stap je een stuk beter afgaan, want ook hier geldt de oude wijsheid: “een goed begin is het halve werk.”

2. Deze stap gaat enorm tegen je gevoel in, omdat stap 1 een compleet andere insteek had. Hier is het namelijk van belang dat jijzelf de rust bewaart, en de auto als het ware het werk laat doen. Pas wanneer de gewichtsverdeling van de 911 weer in jouw voordeel is, kun je verder naar stap 3. Ga je te vroeg, dan zit je met een berg onderstuur, maar ga je te laat, dan spin je de wagen, en is het einde verhaal!

3. GAS EROP!

Laat de techniek je echter niet teveel doen afleiden van het feit dat dit waarschijnlijk de meest geweldige activiteit ooit is. Natuurlijk, je zal er tijd, en vooral veel moeite, in moeten steken om de wagen te leren kennen en je skills een beetje op niveau te krijgen, maar laten we eerlijk zijn: het blijft ijsdriften! Het is één en al lol, ongeacht of je het nu goed of fout doet!

Dus, om nog even terug te komen op de vraag uit de titel: ja, dit is de beste school op aarde. Henry, jij wint vandaag.

Foto’s via Below Zero.

Porsche-911-Ice-Driving-18

Below-Zero-Porsche-Ice-Driving-Sweden-10

Porsche-911-Ice-Driving-15

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.