[Video] Honda Civic Type-R rijdt ronderecord Nürburgring aan flarden!

[Video] Honda Civic Type-R rijdt ronderecord Nürburgring aan flarden!

Voordat jullie je hooivorken erbij pakken: het is het record voor voorwielaangedreven auto’s. Sorry!

Of je de laatste Civic nu ongelooflijk goed gelukt vindt, of je je nog altijd afvraagt hoe dat ding in godsnaam de tekentafel heeft mogen verlaten, staat één ding sinds kort muurvast: voorlopig heeft ‘ie mooi een record achter zijn naam staan, en wel op de wereldberoemde Nürburgring.

Ondanks dat het vrij ironisch is dat de Duitsers nu niet meer heer en meester zijn in hun eigen territorium, blijft het noodzakelijk om het volledige verhaal onder de loep te leggen, aangezien er toch het een en ander wordt gesjoemeld. En nee, van twijfelachtige dieselpraktijken is er geen sprake. Nee, ik doel vooral op het feit dat Honda voor hun ronderecord niet gebruikt heeft gemaakt van een volwaardige productiewagen, maar van een Type R waar de achtergebleven kinderziektes uit werden geholpen.

Toch beweert Honda, dat dit er niet zo heel veel mee te maken heeft, omdat de verbeterde prestaties vooral voort zouden moeten komen uit een aantal ontwikkelingen ten opzichte van zijn voorganger. De nieuwe Civic Type R is bijvoorbeeld 38% stijver dan zijn oudere broer en is daarbij ook nog eens een stuk aerodynamischer. Overigens is hij ook een aantal kilo’s lichter, al zullen die 16 kg écht niet zo’n enorme impact hebben gehad op de rondetijd. Voor de werkelijke parel duiken we echter onder de kap, want de 2-liter VTEC turbomotor is de grootste boosdoener. De ultieme Civic beschikt namelijk over 320 pk en 400 Nm koppel, wat je dankzij een handgeschakelde zesbak naar de banden kunt roeren.

Al met al snoepen de aanpassingen op de nieuwe Civic over een geheel rondje Nürburgring zo’n 7 seconden van de tijd van het vorige model af. Afgezien van het feit dat de Type R, met een tijd van 7:43.8, nu de snelste voorwielaangedreven hot hatch op de markt is, kun je je afvragen of die kleine 10 seconden die hij erop vooruitgaat, het ontwikkelingsproces wel rechtvaardigen. Ikzelf heb er zo mijn twijfels over, maar hey, records zijn records, en aan het einde van de dag, is dat het enige dat telt.

Honda Civic Type R Nürburgring

Honda Civic Type R Nürburgring

Honda Civic Type R Nürburgring

Honda Civic Type R Nürburgring

Honda Civic Type R Nürburgring

Honda Civic Type R Nürburgring

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.