[VIDEO] Het geluid van de Koenigsegg Jesko!

[VIDEO] Het geluid van de Koenigsegg Jesko!

Is het een vogel, is het een vliegtuig? Nee, het is de Koenigsegg Jesko die wordt uitgeprobeerd op de landingsbaan bij de Koenigsegg fabriek in Zweden.

De productie van de nieuwe Koenigsegg Jesko zal dit jaar nog van start gaan. En daarmee bedoelen we één auto per week, waarbij het totale aantal exemplaren wordt afgetopt op 125. Momenteel voeren de ingenieurs de laatste tests uit en zoals je kunt zien op de video hieronder wordt het 1600 pk sterke monster op de proef gesteld op de 1,7 km kilometer lange landingsbaan dat deel uitmaakt van het Koenigsegg hoofdkantoor in Angelholm.

Koenigsegg’s 5,0-liter twin-turbo V8 heeft in de Jesko een platte krukas, en dus levert ‘ie nu een racegeluid waar je U tegen zegt, terwijl hij helemaal tot 8500 tpm draait. De autofabrikant zou nog bezig met het optimaliseren van de verbazingwekkende 9-traps transmissie met meerdere koppelingen die het merk zelf heeft ontwikkeld. Voor de goede orde, er zitten maar liefst zeven koppelingen in, wat betekent dat de bestuurde direct naar de gewenste versnelling kan springen in plaats van geleidelijk terug of op te moeten schakelen.

De Jesko in kwestie is een ‘gewone’ Jesko, onder andere te herkennen aan de opvallende spoiler. Daarnaast is er ook nog de Koenigsegg Jesko Absolut met 1623 pk en 1500 Nm en zou in staat moeten zijn om maar liefst 485 km/h te halen. Het is inmiddels bekend dat er enkele Jesko’s naar Nederland zullen komen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.