[Video] Mercedes F1 cockpit view mét HALO!

[Video] Mercedes F1 cockpit view mét HALO!

Het moge inmiddels algemeen bekend zijn dat de zogenoemde HALO aankomend Formule 1 seizoen zijn debuut zal maken. Niet iedereen is het eens met de door de FIA verplichtte cockpitbeschermer, met als veel gehoorde kritiek dat het ding er gewoon niet uitziet. Maar hoe is het voor een coureur? Wordt het zicht niet belemmerd?

Om daarop antwoord te geven kun je het beste de bovenstaande video van Mercedes-AMG Petronas Motorsport bekijken. Valteri Bottas is achter het stuur gekropen van de nieuwe Mercedes-AMG F1 W09 EQ Power+ auto en dankzij de camera op zijn helm kun je een beetje een idee krijgen van hoe het voor een F1-coureur is om met zo’n HALO te rijden. De eerste reacties:

‘I don’t really feel obstructed at all due to the HALO. I don’t find it too obstructive when looking directly ahead.’

‘Dont like it but will might get use to it..’

‘That just looks like it’s in the way and imparing vision.’

‘Can we please stop talking about the HALO I got over it you can too it’s just a safety device’

Ik kan me voorstellen dat je inmiddels ook een mening hebt gevormd omtrent de komst van de HALO in de F1. Dat het er niet fraai uitziet zullen velen met mij eens zijn, maar dit komt vooral door het feit dat de HALO pas laat in het vorige seizoen in de regels werd opgenomen. De F1-teams hadden hierdoor weinig tijd voor de ontwikkeling en uiteraard moet de HALO aan bepaalde eisen voldoen die daarmee ook weer effect hebben op de rest van de auto.

De eerste Grand Prix van 2018 zal op 25 maart verreden worden in Australië.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.