[Video] Deze Toyota Land Cruiser is de snelste SUV op aarde!

[Video] Deze Toyota Land Cruiser is de snelste SUV op aarde!

Ooit gedacht dat zulke zware auto’s zó ontzettend hard konden rijden?

Ah.. snelheid, snelheid. Veelal weggelegd voor wagens die maar net boven je knieën uitsteken en volgeworpen zijn met de nieuwste technologische snufjes om het beestje op de baan de houden. Tegenwoordig is het glad niet meer zo simpel als een dik blok in een stuk auto te gooien, om er vervolgens loeihard mee te gaan rijden. Of toch wel?

Om deze vraag te beantwoorden, vliegen we eerst naar de andere kant van de Atlantische Oceaan, om uit te zoeken hoe dit precies in elkaar steekt. Inmiddels is de hype rondom de Dodge Challenger Demon een beetje gestorven, maar vergeten zijn we hem allerminst. Bochten kan je trouwens wel vergeten, maar op de dragstrip is hij een ware koning. Als het om pure snelheid gaat, in een rechte lijn welteverstaan, ben je bij die gestoorde Amerikanen dus wel aan het juiste adres.

Maar, nu blijkt dat de Japanners er ook behoorlijk wat van kunnen. Écht verbazen doet het ons niet, want als er één supercar op aarde is, die een goede tuningsbeurt nooit zal ontlopen, dan is het wel de Nissan GT-R. En hoewel de Nissan GT-R en Toyota’s Land Cruiser normaliter in geen enkel opzicht op elkaar lijken, delen ze vandaag één karakteristiek: snelheid.

Toyota ging namelijk op jacht naar het snelheidsrecord voor SUV’s, wat met een figuur van ongeveer 340 km/u een tamelijk onaantastbare status leek te hebben. Echter blijkt deze cocktail van turbo’s, een gigantische 5,7-liter V8, een handjevol ingenieurs, een enorme landingsbaan en NASCAR-coureur Carl Edwards toch voldoende om het bestaande record aan gruzelementen te rijden. Wat nou 340 km/u? Wij gooien er nog eens 30 km/u bovenop! Even voor diegenen met dyscalculie: deze Land Cruiser haalt probleemloos de 370 km/u!

Ondanks dat het zo’n onwaarschijnlijke goede mix van ingrediënten is, vereist het nog aardig wat moeite om werkelijk tot mij door te dringen. De recordbrekende Land Cruiser komt namelijk amper meer overeen met de wagen die ik ken. Om de off-roader een stuk stabieler en aerodynamischer te maken, verlaagden ze hem tot een punt waar hij niet eens meer op je doorsnee SUV lijkt. En om te garanderen dat hij in ieder geval in de buurt zou komen van het vorige record, pompten ze hun V8 op tot ongeveer — bedank de turbo’s — 2.000 pk! Reken er overigens maar niet op dat jijzelf ooit zo’n “Land Speed Cruiser” gaat kunnen kopen, dus geniet met volle teugen!

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.