[Video] Circuit Assen goedgekeurd voor F1 Grand Prix!

[Video] Circuit Assen goedgekeurd voor F1 Grand Prix!

Goed nieuws voor Formule 1 liefhebbers! Het circuit van Assen is min of meer goedgekeurd voor een Grand Prix! Slechts een paar kleine aanpassingen zijn nodig om aan de eisen van Charlie Whiting, race-directeur van de FIA, te voldoen.

Arjan Bos, voorzitter van het TT circuit, zegt positief te zijn over de kansen van een F1 Grand Prix op het circuit van Assen. In een interview met RTV Drenthe geeft hij aan dat Charlie Whiting vorige week een bezoekje heeft gebracht en de mogelijkheden heeft bekeken. ”Daar komt een hele positieve beoordeling uit, met wat kleine aanpassingen die het circuit geen geweld aandoen. Dus we blijven ook een motorcircuit. En ook aanpassingen die we voor onze rekening kunnen nemen, de investeringen zijn niet al te hoog.”

De verwachte kosten van de door te voeren aanpassingen zullen maximaal twee miljoen euro bedragen. Het gaat hier vooral om het aanbrengen van bepaalde kerbstones, vangrails en zogeheten Tecpro Barriers. Whiting adviseerde daarnaast ook om de Stubben-bocht te verbreden en het lange rechte stuk met zo’n 800 meter te verlengen om daar een DRS-zone van te maken.

De volgende stap voor het circuit is een bezoek van Formula One Management (FOM). Deze partij gaat kijken naar de faciliteiten op het circuit en naar verwachting zal dit geen problemen opleveren. De grootste uitdaging zal worden om een promotor te vinden en een plek op de racekalender te krijgen.

TT Assen zal de organisatie van een F1 Grand Prix zelf niet gaan opnemen, zij zullen enkel en alleen de baan met F1 licentie verhuren. De aangevraagde keuring bij de FIA is voor een zogenoemde Grade 1-licentie en kost zo’n 20 miljoen per jaar. Het organiseren zelf zal zo’n 120 miljoen euro kosten.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.