VIDEO: Back to the 80’s met de RUF CTR

VIDEO: Back to the 80’s met de RUF CTR

In de jaren 80′ kwam het tunen van je fabrieks-originele auto steeds meer op. AMG en Brabus, Alpina en Hartge kwam steeds meer op. En ook RUF stapte in deze trend. In 1974 zag ‘RUF’ het levenslicht en in 1975 kwam de allereerst Porsche met de RUF-badge op de markt.

Dat was de Turbo en waar deze het leven zag als een originele 911 Carrera, waren de prestaties bijna net zo goed als de fabrieks-originele 911 Turbo. Dat was al een prestatie op zich, maar 10 jaar later kwam de echte doorbraak van RUF pas.

De CTR, die gebaseerd was op de Carrera 3.2, had een lichter chassis. De auto is volledig gestript en aangepast. Aluminium panelen, aluminium deuren en gestroomlijnde fiberglas bumpers en een intussen welbekende ‘whale tail’ spoiler op de kont. En zelfs met een rolkooi erin, werd de auto 200 kilogram lichter dan het originele exemplaar!

Met een volledig op maat gemaakt versnellingsbak en alle ratios perfect in balans, knalde je in 3.65 van 0 naar 100, een tijd waar supercars het tegenwoordig nog moeilijk mee hebben. En de topsnelheid bedroeg 342 kilometer per uur!

En met deze cijfers kun je spelen met de ‘big boys’. Een Porsche 959 en een Ferrari F40 legde het in een rijtest gewoon volledig af tegen deze CTR. Deze auto’s stopte namelijk met accelereren bij 339 kilometer per uur. Maar, het ging niet alleen om acceleratie in een rechte lijn; deze RUF ging als een jekko over het circuit en de video hieronder is daar het bewijs van.

In 1996 stopte RUF met de modificatie van de Carrera 3.2 en in 11 jaar dat het kon, zijn er 29 units van gebouwd en verzamelaars doen er spreekwoordelijk gezien een moord voor om een CTR in handen te krijgen, met prijzen van rond de 1 miljoen per stuk als gevolg.

Zo, dat is een kleine geschiedenisles voor je. Mocht je denken ‘ik moet zo’n CTR hebben’. Dat kan, mede omdat RUF in 2017 begonnen is met een moderne versie van hun oude succesnummer. Maar wel met 700pk en een volledig carbon body en de productie van deze machine is op dit moment nog steeds gaande.

De RUF CTR was, en is, een echte supercar-killer!

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.