Dit zijn de 6 grootste verkeersfrustraties in Nederland

Dit zijn de 6 grootste verkeersfrustraties in Nederland

Stoplichten die op rood staan terwijl er geen ander verkeer is, zorgen bij een derde van de Nederlandse automobilisten voor veel frustratie. Een verplichte lage snelheid bij wegwerkzaamheden (25%) en slecht afgestelde stoplichten (25%) completeren de top drie van ergernissen.

Dat blijkt uit onderzoek van AutoScout24 naar de grootste frustraties tijdens het autorijden onder duizend Nederlanders, waarbij ergernissen veroorzaakt door mede-weggebruikers buiten beschouwing zijn gelaten.

Weersomstandigheden zorgen maar voor weinig frustraties, zo blijkt uit het onderzoek. De Nederlandse automobilist raakt bijvoorbeeld niet van slag van een beetje regen, sneeuw of harde windstoten. Slechts 4% van de respondenten ergert zich aan harde windstoten, een kleine 15% raakt geïrriteerd door harde regen of sneeuw. Een laagstaande zon zorgt bij 23% voor ergernis, waarbij het opvalt dat vooral vrouwen hier last van hebben.

De top 6 van grootste verkeersfrustraties ziet er als volgt uit:

1. Stoplichten die onnodig op rood staan (35%)
2. Verlaagde snelheid door werkzaamheden terwijl er niemand aan het werk is (25%)
3. Stoplichten die slecht staan afgesteld (25%)
4. Laagstaande zon (23%)
5. Maximumsnelheid terwijl er genoeg ruimte is om door te rijden (22%)
6. Slecht aangegeven wegomleidingen (20%)

Kalm en rustig
Ondanks dat we ons dus behoorlijk kunnen ergeren over bepaalde factoren tijdens het rijden, geeft ruim 60% aan slechts af en toe gefrustreerd in de auto te zitten. Een derde van de Nederlanders zegt zelfs nooit geagiteerd te zijn en altijd kalm en rustig achter het stuur te zitten.

Onze vraag aan jou luidt: wat is jouw grootste verkeersfrustratie?

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.