Vergeten om een autoverzekering af te sluiten kan een duur geintje worden

Vergeten om een autoverzekering af te sluiten kan een duur geintje worden

In Nederland is het verplicht om verzekerd te zijn wanneer je rijdt in een auto. Wanneer je onverzekerd rond rijdt, kan dit een hoop geld kosten. In deze tekst gaan we kijken waarom iemand precies verzekerd moet zijn wanneer hij of zij in een auto rijdt. Ook gaan we kijken wat de gevolgen zijn van iemand die rond rijdt in een auto zonder een verzekering.

Autoverzekering
Een autoverzekering is in Nederland dus verplicht. Het betreft dan niet zo zeer een verzekering voor de schade aan jouw eigen auto, maar een verzekering voor de schade die je veroorzaakt bij andere weggebruikers. Deze verzekering valt dan ook onder de aansprakelijkheidsverzekeringen, maar dan voor de auto waar iemand in rijdt. Toch zijn er daarnaast ook nog verschillende aanvullende autoverzekeringen waardoor onder andere schade aan de eigen auto verzekerd kan worden. Deze verzekeringen zijn verder niet verplicht. De enige verzekering die verplicht is voor een automobilist is dus de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze is verplicht zodat gedupeerde partijen in ieder geval een vergoeding kunnen krijgen wanneer er een ongeluk plaatsvind zonder dat dit hun schuld is. Wanneer iemand de verplichting niet nakomt, staan hier dan ook verschillende consequenties tegenover.

Wat gebeurt er wanneer je onverzekerd rond rijdt?
Het kan dus een ontzettend duur geintje worden wanneer je onverzekerd rond rijdt. Allereerst is het zo dat het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) bijhoudt welke personen een kenteken op naam hebben, maar hier geen verzekering voor hebben afgesloten. Zij delen hier direct een boete voor uit. Deze boeten is 400 euro en mag ook drie keer per jaar vergeven worden wanneer iemand rijdt zonder verzekering. Dat is dus al 1200 euro wat iemand aan boetes kan krijgen van alleen het RDW. Het RDW is niet de enige die let op onverzekerde rijders. De politie houdt hier namelijk ook controles op. Mocht het namelijk zo zijn dat je staande wordt gehouden bij een controle langs de weg, kan de politie direct checken of je verzekerd bent of niet. Wanneer zij kunnen vaststellen dat er geen juist verzekering is, kan de politie hier een boete voor uitschrijven. Deze boete is 550 euro en ook dat is dus nog eens een flinke kostenpost. Helemaal wanneer je berekend hoeveel een verzekering op jaarbasis kost.

Gevolgen bij schade
Die twee boetes vallen in wezen nog mee wanneer we gaan kijken wat de kosten kunnen worden wanneer iemand die onverzekerd is schade rijdt. Diegene is dan dus zelf helemaal aansprakelijk voor de kosten die voortvloeien uit de schade. Het kan dan gaan om schade aan de auto, maar ook om schade aan de persoon zelf in de vorm van letselschade. Deze posten kunnen enorm hoog worden en in de duizenden euro’s lopen omdat je niet verzekerd bent.

Tot slot
Het niet direct afsluiten van een autoverzekering is onverstandig. Het kan een hoop trammelant veroorzaken en de kosten kunnen ontzettend hoog worden. Ook kan iemand die lang niet verzekerd is bij een volgende verzekeraar tegen problemen oplopen. Sluit daarom een autoverzekering af zodra het kenteken op je naam staat. Om direct de goedkoopste verzekering voor je auto te vinden kun je jouw autoverzekering vergelijken. Het vergelijken kost slechts 5 minuten van je tijd, maar zorgt er wel voor dat je nooit teveel betaald. Succes!

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.