Pal-V Liberty
Home, Nieuws

Vergeet de toekomst, vliegende auto’s komen eraan!

Pal-V Liberty

“A CAR THAT FLIES, A PLANE THAT DRIVES”. De Nederlandse Pal-V Liberty doet het allemaal.

De laatste jaren is het een concept waar we regelmatig over horen, maar tot een echt productiemodel moest het nog altijd komen. Verschillende bedrijven met hetzelfde idee werken al tijden aan voertuigen die we kunnen gebruiken op de snelweg en in het luchtruim. Toch heeft Pal-V niet zomaar een vliegende auto gecreëerd. De focus lijkt namelijk te liggen op productiviteit en tijdsindeling. De Liberty is er voor succesvolle mensen die niet graag hun tijd verspillen. Succesvolle mensen die, vanzelfsprekend, beschikken over een normaal autorijbewijs én een vliegbrevet. Een app presenteert hun vervolgens de optimale route, die ze kunnen volgen om zo vlot mogelijk op hun bestemming aan te komen.

Dat de Pal-V Liberty zich tot een specifieke doelgroep richt, blijkt overigens ook uit het prijskaartje. De goedkoopste versie, de Liberty Sport, kost zonder de belastingen al minimaal €300.000. Van je geld koop je een 100 pk sterk voertuig, wat gebruikt maakt van Rotax motoren. Omdat je aanzienlijk wat benzine mee kan nemen, zo’n 100 liter, en het beestje vrij zuinig rijdt, zou je ongeveer 1300 km op een tank af moeten kunnen leggen. Op de wegen ligt de topsnelheid rond de 160 km/u, terwijl je in de lucht de 180 km/u niet zal passeren. Wil je zover mogelijk komen, dan raadt het bedrijf aan de 140 km/u niet te overschrijden. In het beste geval kun je dan zo’n 400 km ver komen, wat meer dan genoeg zou moeten zijn voor een business meeting.

Pal-V heeft echter niet alleen de Sport, maar ook de Liberty Pioneer. De naam zegt het al, je zal ermee een van de grondleggers van het merk zijn. Echter kost deze Liberty Pioneer nog een extra €200.000 bovenop het originele bedrag. Wel betekent dit dat je er een hoop andere foefjes bij krijgt, waaronder twee-persoonsbesturing, elektronische vlieginstrumenten en details van carbon.

Hoewel we nog tot eind 2018 moeten wachten voor we ze de weg, of lucht, op en in zien gaan, is het in ieder geval een waanzinnig initiatief dat ook werkelijk uitgevoerd gaat worden. Veel te vaak eindigen zulke plannen toch nog in het water, dus het is hopen dat Pal-V een dergelijk lot bespaard blijft.

Pal-V Liberty

Pal-V Liberty

Pal-V Liberty

Pal-V Liberty

Pal-V Liberty

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.