Varta accu vs Exide accu

Varta accu vs Exide accu

Een van de belangrijkste onderdelen is een auto-accu, ook wel de startaccu genoemd. Zonder een goed werkende auto accu zal hij nooit van zijn plek kunnen wegrijden. De auto-accu is verantwoordelijk voor de gehele elektrische energie in het voertuig. Het levert zowel de starter van stroom, als de radio en de sigarettenaansteker. Er zijn echter grote verschillen in verschillende soorten accu’s die je kunt kopen. Bekende merken zijn bijvoorbeeld VMF, Varta, Odyssey, Optima of Exide. Bij deze merken weet je zeker dat je ervan op aan kunt en dat de accu betrouwbaar is en lang mee gaat. Ben jij toe aan een nieuwe accu of acculader? Dan is het slim om te letten op de zuurdichtheid, de batterijcapaciteit en de CCA, omdat niet alle modellen in de auto hetzelfde zijn. Wij bekijken twee modellen van bekende aanbieders, wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de Varta accu’s en de Exide accu’s?

De vergelijking
Allereerst wordt er gekeken naar de batterij capaciteit, oftewel Ampère-uur. Deze bepaalt de hoeveelheid stroom die een accu kan afgeven per uur. Des te groter deze capaciteit, des te sneller de accu geladen zal zijn. De twee modellen die nu niet voor elkaar onder, zo heeft de Varta accu 74 Ah en de Exide 72 AH. Een andere factor die belangrijk is bij het vergelijken van accu’s is de CCA. De CCA is zeer belangrijk voor een goede startcapaciteit. Hierbij gaat het om het aantal ampères dat een batterij gedurende 30 seconde bij een temperatuur van -17.8 C kan leveren tot de spanning onbruikbaar laag wordt. Hier scoort de Varta 680 A op en beschikt de Exide over 720 A. Vaak geldt, hoe hoger de waarde, des te beter de accu werkt. Beide accu’s wegen 18 kg en ook de afmetingen schelen niet veel. De Exide accu is iets smaller, maar dan praat je ook over centimeters. Beide modellen hebben een positieve pool rechts en ze hebben geen automatische start/stop functionaliteit. De Exdide is geschikt voor bijna elke auto, en de Vartu onderscheidt zicht doordat hij milieuvriendelijk is.

Een nieuwe accu kopen?
Ben jij toe aan een nieuwe accu? Een versleten auto-accu komt sneller aan het licht in de winter. Dit komt omdat bij een lage temperatuur de accu minder capaciteit heeft en vervolgens de motor niet meer kan starten. Zorg er daarom dus voor dat je regelmatig even een rondje rijdt en ook de accu controleert. Ga je toch een nieuwe accu kopen? Dan bieden wij een breed assortiment van accu’s waaronder de Varta accu en de Exide accu.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.