Vanaf vandaag in gebruik: camera die appende bestuurders flitst

Vanaf vandaag in gebruik: camera die appende bestuurders flitst

Precies een week geleden kon je op Hart voor Auto’s lezen dat bestuurders in Australië op de bon geslingerd konden worden wanneer zij werden geflitst met een telefoon in hun hand. Toen schreven we nog dat hier nog altijd geen Nederlandse versie van was. Tot vandaag.

Sinds vandaag, 1 oktober 2019, zet de Nederlandse politie slimme flitsapparatuur in om automobilisten met een telefoon in de hand te flitsen en te bekeuren: “Door kunstmatige intelligentie heeft de camera geleerd te herkennen als een bestuurder tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat in de hand houdt. Dat kan een telefoon zijn, maar ook bijvoorbeeld een tablet of een navigatiesysteem. De camera maakt een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig. Een politieagent beoordeelt of de camera een juiste constatering heeft gedaan. Als dit het geval is, gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau en krijgt de kentekenhouder de bekeuring (a €240,-) automatisch thuis.”

De camera is een mobiele camera en wordt voorlopig alleen gebruikt door de landelijke eenheid van de politie en de politie-eenheid Midden-Nederland. Daarnaast controleert de politie ook op de gewone manier of automobilisten zich wel aan de regels houden. ,,De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk. Afleiding kan namelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben. Er vallen nog te veel doden en gewonden in het verkeer in het algemeen en door afleiding in het bijzonder”, aldus projectleider Egbert-Jan van Hasselt.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.