Vanaf 2022 50 tot 100 onopvallende radarwagens

Vanaf 2022 50 tot 100 onopvallende radarwagens
Een opvallende politieauto

Hardrijders zullen steeds beter op moeten letten: vanaf 2022 zullen er 50 tot 100 onopvallende radarwagens op de weg zijn om de snelheid van het verkeer in beide rijrichtingen controleren.

Deze auto’s kunnen overtredingen constateren en de bestuurders bekeuren zonder deze staande te hoeven houden, aldus Egbert-Jan van Hasselt, projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie. Hij gaat verder: ,,Het gedrag van mensen in het verkeer is eigenlijk een afspiegeling van het gedrag in de maatschappij. En als je daar niet corrigerend tegen optreedt, gaat het mis. Ik zie ook de tolerantie afnemen, want de ‘heer in het verkeer’ kom je haast niet meer tegen. Het is alleen nog maar ikke, ikke, ikke.’’ Volgens hem vallen er te veel slachtoffers door snelheidsovertreders.

De 50 tot 100 onopvallende politieauto’s meten al rijdend de snelheid van automobilisten middels mobiele trajectmetingen met behulp van videobeelden. Met de inzet van deze auto’s wordt de pakkans vele malen groter en heb je in feite niets aan mobiele applicaties zoals Flitsmeister. Deze nieuwe technieken moeten automobilisten het gevoel geven dat ze altijd en overal betrapt kunnen worden.

De politie heeft eerder al een geslaagde proef gehouden met snelheidscamera’s in onopvallende politieauto’s. ,,We pakken daarmee beter de snelheidsovertredingen. Wegpiraten hoeven we niet aan te houden; die krijgen net als met flitscamera’s en trajectcontrole netjes de boete op hun deurmat thuis’’, zegt de politiecommissaris.

Bron: AD.nl

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.