Home, Nieuws

Vanaf 1 juli 2022 is een snelheidsbegrenzer verplicht in nieuwe auto

Wij van Hartvoorautos.nl zijn voorstander van innovatie, maar wij zetten onze vraagtekens hierbij. Vanaf 1 juli is het zogenaamde ‘ISA-systeem’ verplicht. Dit is een ingrijpend waarschuwingssysteem voor het te snel rijden. Maar daar houdt het niet op. Dit apparaat wordt samen met een black box geïnstalleerd welke informatie over je rit opslaat en rijfouten van de bestuurder aan de politie door kan geven.

De ISA moet met de gebruiker van de auto op een ‘zachte’ manier dwingen zich aan de maximumsnelheid te houden, door bijvoorbeeld een geluidssignaal of knipperend lampje op het dashboard bij een overschrijding. Maar de datum van 1 juli 2022 is nog niet heel hard: Vanaf 7 juli 2024 moet daadwerkelijk iedere nieuw verkochte auto een ISA aan boord hebben. De black box die daarnaast ook ingebouwd gaat worden, gaat rijgegevens opslaan die opgevraagd kan worden door politie en justitie, maar zoals het er nu uit ziet, moet daar wel een concrete, gegronde reden voor zijn. Maar de autofabrikant gaat deze informatie ook geanonimiseerd opslaan om verkeersgedrag te analyseren.

Wanneer je als werkgever je werknemer een auto van de zaak geeft, lijkt het ons erg fijn om over dergelijke informatie te beschikken, maar of het nu zo’n goed idee is om alle auto’s van deze systemen te voorzien, bij ons overheerst de twijfel nog…

Ook al is de verwachting dat er jaarlijks 25.000 dodelijke verkeersslachtoffers en 140.000 ernstig gewonden voorkomen en ondanks dat de ISA gaat samenwerken met de ‘slimme systemen’ in je auto om te kijken naar wegbelijning, snelheidsborden, stoplichten etcetera, weten wij niet of dit de oplossing is voor het probleem. Wat is jouw mening?

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.