Unieke 1:1 BMW E30 LTO daagt de purist uit

Unieke 1:1 BMW E30 LTO daagt de purist uit

Deze heerlijke BMW E30 LTO zou verboden moeten worden, maar zeker niet omdat puristen zich beledigd voelen.


BMW, E30, LTO, project, uniek, 1:1, Live to Offend
Foto: © Ronv.nl

Sterker nog, we vinden de BMW van eigenaar Jordy eigenlijk de nodige verfrissing van het model uit de jaren 90. Hij vertelt graag zelf hoe het allemaal begon;

“Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuw project, maar wilde iets bijzonders…iets wat niet al duizend keer gedaan was. Ik wist ook dat het iets met een ‘oude auto‘ moest zijn. Het moest een ‘build’ worden, waarbij ik mezelf tot het uiterste kon laten gaan“.

“Op SEMA (autobeurs in Las Vegas) kwam LTO, Live to Offend, met hun prototype voor de E30. Alleen de naam al paste perfect bij mij, en wat ik in gedachten had qua ‘build. Ik heb ze meteen benaderd met de vraag welk type E30 ik nodig had. Je hebt namelijk type 1 én 2 van het model, die verschillen in stylingkeuzes.

Na meerdere gesprekken ben ik op zoek gegaan naar een geschikte ‘kale’ E30. Hier hoefde geen luxe opties op te zitten, aangezien ik alles er toch af ging halen. In eerste instantie zou dezelfde kit van SEMA hierop gezet worden, maar uiteindelijk heb ik toch besloten dat de kit nog breder moest. Het was nog niet genoeg om de purist echt te ‘offenden“.

Op dat moment had hij een 4-cilinder M42B18 motorblok van een E30 in Belgie overgenomen. Dit blok leverde, na aanpassingen als de Precision Turbo, een flinke 400 PK. Onderdeel van zijn ‘build’ is ook de toevoeging van ‘3-piece’ WCI velgen (met het recent uitgebrachte ’50-Jahre’ Logo). De BMW is afgewerkt in het ‘Long Beach Blue’ van de M2. Binnen is de E30 net zo uniek: het heeft een volledig race-intereur door de Sparco Pro 2000 stoelen, het Sabelt stuur, QSP Racing gordels en op maat gemaakte rolkooi.

Door gevolgen van de corona-tijd werd het ‘normale’ carbon slecht verkrijgbaar. Jordy kreeg dan ook de keuze om ‘forged carbon‘ te kiezen. De juiste keuze achteraf, want deze variant was nog lastiger om te krijgen. LTO heeft daarom ervoor gekozen het niet meer aan klanten aan te bieden in de toekomst. Dit maakt de BMW E30 LTO van Jordy een echte ‘1:1‘. Nergens anders op de wereld staat er een E30 van LTO met ‘forged carbon’.

In tegenstelling tot de andere LTO’s in de wereld is deze E30 niet op een air-ride systeem gezet. Want Jordy wilt hem zeker eens meenemen naar de Nürburging. Verwacht binnenkort dus het geluid van dit blauwe monster door de ‘Groene Hel’ komen.

Wil je hem stilstaand bewonderen? De BMW E30 LTO van Jordy staat 22 en 23 oktober in Ahoy Rotterdam, tijdens 100% Auto Live!

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.