Track-Only Porsche 935 Martini gaat naar de veiling!

Track-Only Porsche 935 Martini gaat naar de veiling!

En hij heeft 0,0 kilometers op de teller!

In het najaar van 2019 onthulde de autofabrikant, ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van Porsche, het moderne eerbetoon aan de beroemde Martini-livery Group 5-racer bekend als Moby Dick. Van de Porsche 935 ‘Martini’ uit 2020 werden slechts 77 stuks gemaakt, die na de introductie snel waren uitverkocht.

Moby Dick, een onderdeel van de 24 uur van Le Mans in de jaren ’70 en ’80, is een van de beroemdste circuitmodellen van Porsche. Het 2020 model is bedoeld om het erfgoed te eren, terwijl het het circuitmonster naar de moderne tijd werd bracht door een reeks upgrades en verbeteringen. Deze Porsche was nooit bedoeld om de openbare weg mee op te gaan en kan hierom dus niet straatlegaal worden verklaard. Hierdoor kon Porsche er alles aan doen om verbluffende prestaties te leveren, zoals Dr. Frank-Steffen Walliser, vice-president van Porsche Motorsport en GT Cars, bij de lancering zei: “This spectacular car is a birthday present from Porsche Motorsport to fans all over the world. Because the car isn’t homologated, engineers and designers didn’t have to follow the usual rules and thus had freedom in the development”.

Dit specifieke exemplaar betreft de tweede 935 ‘Martini’ die van de productielijn rolde en heeft precies 0 kilometers op de teller staan, ondanks dat hij in februari 2020 aan de eigenaar werd geleverd. RM Sotheby’s, het veilinghuis, zegt dat de verkoper een particuliere verzamelaar uit Monaco is, die de auto sinds de levering tot nu toe in een klimaat-gecontroleerde garage heeft bewaard. De auto is zelfs zo nieuw dat de versnellingspook nog niet eens is uitgepakt.

Aangedreven door een 3,8-liter zescilinder boxer motor, gekoppeld aan een zeventraps PDK-transmissie met dubbele koppeling, levert de 935 een vermogen van 700 pk bij 7000 tpm. De topsnelheid ligt op 340 km/h en 0 tot 100 km/h neemt minder dan 2,5 seconden in beslag. Het beschikt over een body van carbon fiber en is gewikkeld in de beroemde Martini-kleurstelling. Verder zien we de aerodynamische turbofanwielen, een hightech carbon fiber stuurwiel, een ‘walvisstaart’ achteraan en veiligheidsvoorzieningen zoals een elektrisch geactiveerd brandblussysteem en een ingelaste rolkooi.

Deze Porsche wordt als nieuw verkocht voor zo’n $800.000, en zal naar verwachting tussen $1,41 miljoen en $1,53 miljoen ophalen wanneer hij aankomende maand ter veiling wordt aangeboden. Iemand interesse?

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.