Toyota’s antwoord op de Mercedes Project ONE!

Toyota’s antwoord op de Mercedes Project ONE!

Toyota GR Super Sport Concept

Autofabrikanten willen de laatste jaren profiteren van mensen die hun spaarpot kapot willen slaan op exorbitante dure, snelle wagens. Toyota wil dat nu ook en gaat de strijd aan met de AMG-engineers!

En dat gaan ze doen met de Toyota GR Super Sport Concept, een naam die mij doet denken aan de Shanghai Mi Hoen B met Babi Pangang van de plaatselijke Chinees. En die is snel, maar Toyota’s creaties is sneller, heel veel sneller. Want een gecombineerd vermogen van 1.000 pk in een op Le Mans-geinspireerde auto wil wel, dat rekensommetje kunnen wij ook wel maken.

18 inch lichtmetaal met een stel bandjes van 330mm breed moet het vermogen van de de 2.4 liter V6 inclusief hybride-aandrijflijn op de weg drukken. En Toyota, die plaatst deze auto in het rijtje ‘sportauto’s’, samen met de nieuwe Supra dus. Maar kan de Supra de Mercedes-AMG Project ONE of de Aston Martin Valkyrie aan? Dacht het niet. Zo lekker gewoon gebleven he, die Japanners. En terugkomend op het rijtje sportauto’s, de Supra en deze GR geven aan in welke richting de volgende generatie sportauto’s van Toyota gaan, heb je alweer een poster boven je bed hangen, zoals vroeger?

Enneh, nog een dingetje. De aandrijflijn van deze GR SSC (zelf verzonnen afkorting overigens), komt uit de Formule 1. Kort, agressief en explosief dus. Geschikt voor circuitgebruik, niet echt voor de openbare weg lijkt mij. Maar he, beleving boven functionaliteit!

Wij zitten met smart te wachten op de auto die Toyota ons gaat brengen na jarenlange doorontwikkeling op het circuit, en in het specifiek Le Mans. Nu moeten ze enkel nog de aanpassingen doen waardoor de auto door de complete RDW-keuring in Lelystad zou komen. Spiegeltje hier, knipperlichtje daar en een kentekenplaathouder in Alfa-stijl niet te vergeten.

Toyota GR Super Sport Concept

Toyota GR Super Sport Concept

Toyota GR Super Sport Concept

Toyota GR Super Sport Concept

Toyota GR Super Sport Concept

 

 

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.