Toyota zet in op de waterstoftrein

Toyota zet in op de waterstoftrein

Niet alleen de Automotive sector is aan het verduurzamen. Ook de ontwikkelingen op het spoor staan niet stil. De afgelopen jaren zet de Japanse autofabrikant Toyota in op de ontwikkeling van waterstofauto’s. Volgens Toyota zijn het de nieuwe generatie van elektrisch aangedreven auto’s. Blijkbaar houden ze het niet alleen bij het ontwikkelen en produceren van personen- en bedrijfswagens. Toyota Motor Europe (TME) levert namelijk zes brandstofcelmodules aan een innovatief project met een waterstoftrein. 

De Toyota waterstoftrein

Het HCH2RAIL project

Deze week heeft Toyota bekendgemaakt in totaal zes tweede generatie brandstofcelmodules te leveren aan het Spaanse CAF, ook wel bekend als “Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles”. Deze beursgenoteerde onderneming produceert onder meer treinen. De geleverde brandstofcelmodules zijn dan ook bestemd voor een treinproject van het FCH2RAIL project waarvan ook TME deel uitmaakt. 

Het officiële FCH2RAIL logo

Het doel van het FCH2RAIL treinproject is om een brandstofcelhybride powerpack te ontwikkelen. Hierdoor kunnen treinen straks elektriciteit uit bovengrondse elektriciteitsdraden halen in regio’s waar elektrificatie bestaat om vervolgens over te schakelen op het waterstof-brandstofcelhybride systeem op niet-geëlektrificeerde delen van het spoor. Ideaal toch? Zo benutten ze optimaal het stroomnet op plekken waar dit gaat om vervolgens over te schakelen op waterstof wanneer er even geen stroom beschikbaar is. 

Kleinere brandstofmodules met meer vermogen

De tweede generatie waterstof brandstofmodules kunnen meer capaciteit opslaan en leveren tegelijkertijd meer vermogen. Waar bij personenwagens de accupakketten in de bodem van de carrosserie worden verwerkt is er bij ontwikkeling van de waterstoftrein gekozen voor het plaatsen van rechthoekige platte modules in het dak van de demonstratietrein. 

Drie van de zes modules zijn al geleverd aan het onderzoeksinstituut dat de modules uitgebreid test alvorens ze worden goedgekeurd en verstuurd aan CAF. De overige drie modules worden waarschijnlijk direct naar CAF toegestuurd. Na ontvangst van de zes brandstofcelmodules zullen deze vervolgens in de demonstratietrein worden geïnstalleerd. Het project heeft als doel het energiebeheer te testen en of het systeem een betrouwbare en haalbare oplossing kan zijn voor emissievrije waterstoftreinen

Brandstofcel voor de waterstoftrein van Toyota

Niet alleen treinen, maar ook vrachtwagens en bussen

Ze zijn er maar druk mee in Japan bij het hoofdkantoor van Toyota. Sinds 2014 hebben ze al een emissievrije auto rondrijden met waterstofaandrijving: de Mirai. In 2017 is TME vervolgens gestart met de verkoop van waterstofcelbussen, genaamd de Toyota Sora. In Californië en Japan experimenteert Toyota zelfs met vrachtwagens die deze technologie gebruiken.

Is waterstof de toekomst? 

Als we het aan Toyota vragen is het antwoord waarschijnlijk volmondig ja. Hoe je het ook went of keert, waterstof kan bijdragen aan de oplossing voor het hele mobiliteitsvraagstuk. Natuurlijk, het aandeel waterstofauto’s is nog ontzettend laag en tanken is ook nog een uitdaging. Volgens Toyota spreken we van een volledige “waterstofdekking” wanneer er zo’n 50 stations, goed verdeeld over Nederland, worden aangelegd. Het is dus even afwachten wat de toekomst ons gaat brengen. 

Merijn Messemaeckers van de Graaff

Al van jongs af een gepassioneerde en enthousiaste autoliefhebber. Merijn neemt je mee op reis in de wereld van mobiliteit en de weg naar de toekomst.