Toyota bZ4X gaat de strijd aan met de Tesla Model 3

Toyota bZ4X gaat de strijd aan met de Tesla Model 3

Toyota heeft vandaag de officiële cijfers van de nieuwe bZ4X gepresenteerd. Volgens eerdere berichten zou de verwachte actieradius rond de 450 kilometer liggen. Uit de gepresenteerde cijfers blijken de officiële cijfers aanzienlijk beter uit te vallen. De nieuwe Toyota bZ4X haalt volgens de officiële cijfers in de WLTP-cyclus een maximale range van 516 km voor de voorwiel aangedreven variant. De bZ4X met All-Wheel-Drive systeem (AWD) haalt maximaal 470 km op een volle batterij. De Toyota bZ4X is het eerste model uit de bZ (Beyond Zero) reeks batterij-elektrische personenwagens van Toyota. 

Bron: Toyota

Efficiënte motoren en slim energiemanagement

Sinds de introductie van de eerste Prius in 1997heeft Toyota natuurlijk al enorm veel ervaring opgebouwd op het gebied van geëlektrificeerde aandrijflijnen. Daar plukken ze bij Toyota nu de vruchten van. Het energiemanagement van de bZ4X zit dan ook zeer slim in elkaar. Dankzij de efficiënte techniek komt de auto verder op een volle batterij dan verwacht. De lithium-ion-batterij biedt een capaciteit van 71,4 kWh, volgens de officiële WLTP-cijfers goed voor 516 km voor de voorwielaangedreven variant. Hoe dat de cijfers zich in de praktijk gaan weerhouden blijft nog even een raadsel. Over het algemeen zijn de wat hogere cross-over’s en SUV’s wat minder efficiënt. Het gemiddeld gebruik komt op 14,3 kWh per 100 kilometer, of 7 km per kWh. De AWD-variant verbruikt zoals verwacht iets meer 15,8 kWh per 100 kilometer of 6,3 km per kWh. Hiermee haalt de vierwielaangedreven versie, volgens de officiele WLTP-cijfers, maximaal 470 kilometer op een volle batterij. 

Bron: Toyota

Zonnepanelen in het dak

De actieradius van de Toyota bZ4X kan worden vergroot met de optionele zonnepanelen in het dak (solar roof) van de auto. Die 100% duurzaam gegenereerde zonne-energie wordt dan direct in de batterij opgeslagen. Bovendien zijn de zonnepalen altijd actief, met of zonder ingeschakeld contact. Dan moet natuurlijk wel de zon genoeg schijnen, anders kun je er alleen je telefoon mee opladen. Toyota heeft berekend dat het systeem in een heel jaar voldoende energie kan opwekken om 1.800 kilometer te rijden. Dat is met de huidige brandstofprijzen toch al een serieus financieel voordeel…

toyota bz4x
Bron: Toyota

Binnenkort leverbaar

De batterij-elektrische Toyota bZ4X is vanaf volgende maand te bestellen. De prijzen worden in april bekendgemaakt. Direct erna begint ook de verkoopstart. De eerste leveringen staan gepland voor het eerste kwartaal van 2023. Qua uiterlijk lijkt de bZ4X er in ieder geval goed op vooruit te zijn gegaan.

Merijn Messemaeckers van de Graaff

Al van jongs af een gepassioneerde en enthousiaste autoliefhebber. Merijn neemt je mee op reis in de wereld van mobiliteit en de weg naar de toekomst.