Tips voor het kiezen van de juiste laadpaal voor je elektrische auto

Tips voor het kiezen van de juiste laadpaal voor je elektrische auto

Elektrisch, laadpaal, elektrische auto, tips, aansluiting, stekker
Foto: © Unsplash

Misschien ben je binnenkort de trotse eigenaar van een elektrische auto, of je hebt een elektrische auto en je wilt deze graag thuis opladen. Gelukkig ben je tegenwoordig niet meer gebonden aan de laadpalen die je onderweg of in de buurt tegenkomt.

Een laadpaal thuis plaatsen is heel goed mogelijk, en er is zelfs volop keuze. Maar welke kies je dan? Wij helpen je op weg met wat tips.

Houd rekening met laadsnelheid en laadvermogen 

De laadsnelheid van je auto bepaalt hoe snel de accu van je elektrische auto volledig opgeladen is. Vaak hebben elektrische auto’s met een hoge laadsnelheid wel een grotere accu. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat het maximale laadvermogen van de accu is. Wanneer je een accu koopt met een lager laadvermogen, dan laadt de accu langzamer op. Als de accu meer laadvermogen heeft, dan zal de accu niet sneller geladen worden. Maar het kan je wel voorbereiden op een eventuele toekomstige elektrische auto met meer laadvermogen.

Koop een laadpaal met hetzelfde type stekker

Naast het laadvermogen is het ook belangrijk om te kijken naar het type stekker. Dit kan type 1 of type 2 zijn. Je kunt namelijk geen gebruik maken van een laadpaal met een ander type stekker of je zou hiervoor een verloopstuk moeten gebruiken. Er zijn elektrische auto’s die beschikken over een aansluiting voor een snellader waarvoor je een CCS of CHAdeMO-stekker nodig hebt.

Kijk naar de huidige aansluiting in je meterkast

Tot slot is het goed om naar de huidige stroomaansluiting in je meterkast te kijken. Er zijn namelijk oudere huizen waarbij het niet mogelijk is om meerdere elektrische apparaten tegelijkertijd aan te sluiten. Bij de meeste Nederlandse huizen is dat geen probleem omdat ze ze zijn voorzien van 3 x 25 ampère. Maar er zijn oudere huizen met maar één aansluiting van 35 of ampère of 25 ampère. Het is wel mogelijk om dit aan te passen. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder.

Gelukkig zijn er ook handige overzichten waarin wordt aangegeven welke laadpaal voor welke auto geschikt is op basis van type stekker, laadvermogen en laadtijd.

Lees ook alles over laadpassen voor je elektrische auto zodat je goed voorbereid bent voor het laden onderweg. 

Laurits van den Broek

Laurits heeft een passie voor auto's en met name de snelle auto's van Lamborghini. Alleen jammer dat hij dagelijks met een Tesla Model 3 Performance (dat dan wel) naar werk gaat.