Dat wordt weer huilen aan de pomp…

Dat wordt weer huilen aan de pomp…

Het kan je niet ontgaan zijn, de prijzen bij de benzine pomp. Afgelopen week is er weer een flinke stijging geweest in de benzineprijs. Maar hoe komt dat nu precies?

Foto door: Michelle Vo – Hart voor Auto’s Carparazzi

De benzineprijs fluctueert de laatste jaren enorm. Iedere keer dat er weer iets met de benzineprijs gebeurde, kwam er wel een verklaring naar buiten. Of dit nu was door de oorlog in Oekraïne of een toename in de accijns. Dit keer is er ook weer iets wat zorgt voor een stijging aan de pomp. Namelijk; stijging in de olieprijs.

Dit komt omdat verschillende groepen van olie-exporterende landen vanaf mei flink gaan minderen in het exporteren van vaten met olie. Het zou gaan om een mindering van ruim 1 miljoen(!) vaten met olie, per dag. Hierdoor stijgt de waarde van olie enorm, en is er nu al een stijging te zien van een paar cent per liter. Zo hoog als aan het begin van de oorlog in Oekraïne zal het (vermoedelijk) niet worden. Toen werden er op plekken in Nederland zelfs voor meer dan €2.50 benzine getankt.

In Nederland kun je ervan uitgaan dat vandaag je zo’n €1.82 per liter Euro95 zult betalen, bij onze zuiderburen is dit €1.77. Het gat met de dieselprijs is wel aardig opgerekt. Deze zit momenteel €1.62. Niet heel lang geleden was het namelijk nog zo dat je zomaar meer betaalde voor een liter diesel.

Gaan wij weer naar boven de 2 euro per liter? Waarschijnlijk wel. Wat de prijs vanaf mei zal worden is nog lastig te zeggen. Iets wat wij niet moeten vergeten, is dat tijdens de vorige prijsstijging heeft de regering de accijns verlaagd. Echter, worden deze per 1 juli weer (iets) verhoogd. Het kan dus zomaar zijn dat wij vanaf juli weer boven de 2 euro per liter gaan betalen.

De huidige prijs van olie ligt op 80.50, dit is zeker niet het hoogste wat de olie heeft gestaan. Dit was namelijk in 2008, er was toen een piek van zelfs boven de 145. Ondanks dit was de benzine gemiddeld ‘maar’ €1.574.

Foto’s uit Carparazzi, door: db__nathan & Michelle Vo.

Mike Mes

Vanaf jong al een Hart voor Auto's! Wil niet overdrijven, maar van Multipla tot Chiron. Zolang het wielen heeft.