Spyshots: de nieuwe Aston Martin DB11

Spyshots: de nieuwe Aston Martin DB11

AMDB115

Vandaag doken er voor het eerst foto’s op van de langverwachte opvolger van de Aston Martin DB9, de DB11 zal debuteren op de Autosalon van Genève in Maart! 

We moeten nog een heel even wachten, alvorens we de opvolger van de DB9 in zonder stickers zullen zien. Maar denk aan de DB10, Bonds dienstwagen in zijn jongste film Spectre, leg hem over deze beelden en je krijgt al snel een idee van het finale plaatje. Driekwart in profiel spotten we ook enkele trekjes van Astons topmodel, de Vanquish. Bronnen die de auto al gezien hebben verwijzen ook naar de DBX-concept als inspiratiebron. Druppelsgewijs is Aston Martin informatie aan het lekken over zijn nieuwe icoon. Op het Salon van Frankfurt onthulde het al de naam, en enkele dagen geleden nog gaf het de meeste details van de nieuwe twaalfcilinder vrij. Die krijgt dubbele turbo met meer dan 600 pk.

AMDB116

Het chassis zou volledig nieuw zijn en geen link hebben met de aluminium structuur van de Mercedes-AMG GT. De Briten hebben namelijk een industrieel akkoord met de Duitsers. Rondom draagt het nog steeds dubbele driehoeken met deze keer een voornamelijk lichter gewicht. Voor het interieur zou de DB11 en beroep doen op componenten van Mercedes. Zoals de draaikop op de middenconsole en de zilveren toetsboog er vlak voor. Interieuronderdelen zijn altijd een heikel punt geweest voor Aston Martin. Tot op heden deelde het een en ander met Volvo.

Een andere reden om halsreikend uit te kijken naar de nieuwe DB11 is dat het de eerste Aston is onder leiding van de kersverse baas Andy Palmer én Matt Becker. Die eerste wil als kersverse ceo de traditionele Brits autobouwer naar een modernere dimensie tillen (met elk jaar een nieuw model), de tweede is een oudgediende ingenieur bij Lotus die werd weggekocht met de afstelling en ontwikkeling van de DB11 als voornaamste taak.

Na de onthulling is het nog even wachten op de lancering. De DB11 staat pas gepland voor productie zomer 2016. De Volante zou een jaar later volgen.

AMDB113 AMDB114 AMDB112

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.