Spyker krijgt opnieuw geldinjectie, nieuwe supercars op komst

Spyker krijgt opnieuw geldinjectie, nieuwe supercars op komst

In 2020 verkeren veel bedrijven in zwaar weer. Een bedrijf dat keer op keer in zwaar weer verkeert maar steeds weer opstaat is Nederlandse autobouwer Spyker. Het merk blijft positief en een geldinjectie is dan ook meer dan welkom.

Ondanks veelbelovende plannen, heeft Spyker tot nu toe slechts 265 auto’s gemaakt en een aantal faillissementen en nodige financiële onrust meegemaakt. Voordat het merk in 2018 opnieuw faillissement aanvroeg, werkte de autobouwer aan de C8 Preliator welke werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève in 2017. Niet alle hoop is verloren voor de Preliator: Spyker wordt namelijk nieuw leven ingeblazen dankzij een geldinjectie van een Russische bankier, en zodoende zou er volgend jaar een vernieuwde line-up gepresenteerd worden, met onder meer twee supercars en een SUV.

Volgens de publicatie zullen Boris Rotenberg en Michail Pessis Spyker uit ondiep water halen en weer aan het werk gaan. Het plan is om nieuwe auto’s te bouwen in Duitsland, een nieuwe winkel te openen in Monaco en drie modellen te produceren.

Alle drie de modellen zullen volgend jaar debuteren: de C8 Preliator Spyder die als eerste in productie gaat, de B6 Venator welk al werd geïntroduceerd in 2013 en de D8 Peking-to-Paris SUV. Of de Preliator de specificaties van het drie jaar geleden getoonde prototype zal behouden, valt nog te bezien: die zou worden aangedreven door een atmosferische 5,0-liter V8-motor van Koenigsegg, maar die deal met Koenigsegg ging niet door.

“Het lijdt geen twijfel dat Spyker een paar zeer moeilijke jaren achter de rug heeft sinds de ondergang van Saab Automobile AB in 2011”, zegt Spyker Cars in een verklaring. “Met deze nieuwe samenwerking zijn die dagen definitief voorbij en wordt Spyker een belangrijke speler in het segment van supersportwagens.”

We gaan het zien!

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.