LIVE: SpaceX schiet Tesla Roadster de ruimte in

LIVE: SpaceX schiet Tesla Roadster de ruimte in

Het duurt niet lang meer voordat de Falcon Heavy vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida, de ruimte in wordt geschoten. De raket met een kracht van achttien Boeing 747’s zal een epische reis maken die een Tesla Roadster op een elliptische baan ronde planeet Mars zal sturen. Je kunt de lancering hier live meekijken.

Rond 21:45 uur Nederlandse tijd zal het moment daar zijn. Het moment dat de gloednieuwe raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX aan zijn eerste proefvlucht beginnen. Aan bevinden zich geen satellieten, geen astronauten, maar een heuse Tesla Roadster. Achter het stuur is een pop geplaatst die gekleed een door SpaceX ontwikkeld ruimtepak is gehesen. Uit de speakers van de Tesla klinkt Space Oddity van David Bowie. Er is zelfs een sciencefictionfilm te zien aan boord, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

De Falcon Heavy is een raket van 70 meter hoog en heeft een gewicht van 1,4 miljoen kilo. Om van de grond te komen worden drie zogenoemde boosters gebruikt, drie Falcon 9’s om precies te zijn. Aan de grootste booster zijn twee kleinere bevestigd voor extra stuwkracht. De lancering kost ongeveer 90 miljoen dollar.

Het is overigens ook de bedoeling dat de Falcon Heavy in drie delen terugkeert naar de aarde. De twee boosterraketten moeten landen op de Amerikaanse ruimtevaartbasis Cape Canaveral, de middelste en grootste op een droneschip in de Atlantische Oceaan.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.