Snelste McLaren ooit: Speedtail haalt 403 km/h!

Snelste McLaren ooit: Speedtail haalt 403 km/h!

De iconische McLaren F1 is van zijn troon gestoten!

Een prototype van de productieauto Speedtail, XP2 genaamd, bereikte deze week de aangegeven topsnelheid van 250 mijl per uur, oftewel 403 km/h. Deze snelheid werd behaald op de startbaan van Johnny Bohmer Proving Ground van het Kennedy Space Center. McLaren weet met trots te melden dat de Speedtail wel 30 runs heeft gedaan die boven de 400 km/h uitkwamen. Met die snelheid wordt het interne record van 386,4 km/h verbroken dat ooit werd gezet door de iconische F1.

“It’s fitting that the Speedtail’s high-speed test program concluded with multiple maximum-speed runs at a location strongly associated with pushing the boundaries of extreme performance and engineering excellence,” aldus McLaren Automotive CEO, Mike Flewitt. “The Speedtail is a truly extraordinary car that epitomizes McLaren’s pioneering spirit and perfectly illustrates our determination to continue to set new benchmarks for supercar and hypercar performance.”

De McLaren Speedtail produceert 1.055 pk en 1.150 Nm koppel dat voorkomt uit een gas-elektrische hybride aandrijflijn met een twin-turbo 4,0-liter V8 en een elektromotor. Met die opstelling kan de Speedtail in minder dan 13 seconden de 300 km/h passeren, om door te gaan voor de topsnelheid van +400 km/h. De 0 tot 100 km/h sprint zou in 2,5 seconden gedaan zijn.

De leveringen voor de McLaren Speedtail beginnen in februari 2020. McLaren gaat er in totaal 106 maken die ieder een prijskaartje zullen hebben van om en nabij de €2 miljoen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.