Snelste elektrische auto op aarde zet nog meer records!

Snelste elektrische auto op aarde zet nog meer records!

Nio EP9 COTA

De Nio EP9 maakte deze keer niet de Nürburgring, maar COTA onveilig. En met succes.

Doet het nog een belletje rinkelen? Ik hoop van wel, want het zal niet lang meer duren tot de Amerikaanse start-up Nio voor goed in ons geheugen staat gegrift. Start-ups doen graag torenhoge beloftes aan het publiek om meer bekendheid te vergaren, maar niet elk bedrijfje zet ook werkelijk daad bij woord. Na verschillende spierbalvertoningen, waaronder een ronderecord voor elektrische wagens op de Nürburgring, gecombineerd met een berg buitenaardse prestaties, begint het er langzaam maar zeker op te lijken dat de Nio EP9 de ‘real deal’ is.

Voor hun meest recente kunstje brachten ze hun creatie naar het Circuit of the Americas in Austin, Texas. Het circuit kennen we waarschijnlijk allemaal van de Formule 1, maar het is tevens ook het decor van verschillende GT series, en zelfs Le Mans wagens. En zoals op genoeg circuits het geval is, zijn ook hier regelmatig track days. Handig natuurlijk voor diegenen die graag met hun eigen wagens het asfalt bestormen. Dat de Nio EP9 daar even de boel op scherp komt zetten, wil dus wel wat zeggen.

Goed, maar wat voor records zijn er nu precies gezet dan? Eigenlijk de enige records waar je als automerk om kan geven: die van de snelste rondetijden. Zoals gezegd bewees het elektrische karretje zich al op de Nürburgring, maar ja, dat is maar één circuit. Ander circuit, andere variabelen. Goede kans dus, dat de EP9 helemaal niet zo sterk is op COTA als dat ze in de Eifel was. Toch is dit niet helemaal waar. De Nio EP9 wist namelijk door een ijzersterke rondetijd van 2 minuten en 11,3 seconden de snelste ronde voor straatauto’s te zetten. Helemaal fantastisch is dat ze voor hun tweede record de bestuurder uit de auto verwijderden, en de wagen in zijn eentje wederom een snelste tijd plaatste, ditmaal voor autonome auto’s. Hoewel de eenzame EP9 er zo’n 30 extra seconden voor nodig had, blijft het een wereldprestatie.

Niet geheel toevallig is trouwens dat Austin het decor van de introductie zal zijn. De Nio EP9 wordt op 10 Maart voor het eerst aan het publiek getoond, tijdens het festival SXSW. Wij kijken er naar uit!

Nio EP9 COTA

Nio EP9 COTA

Nio EP9 COTA

Nio EP9 COTA

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.