Smartphone gebruik nieuwe ergernis in het verkeer

Smartphone gebruik nieuwe ergernis in het verkeer

Telefoneren achter het stuur

Even eerlijk zijn: hoe vaak zit je als bestuurder in de auto en heb je tóch je telefoon in je hand om bijvoorbeeld even snel te reageren op een WhatsApp-bericht? Op het rijden met een telefoon in de hand staat tegenwoordig een boete van € 230,-. Echter checkt bijna 10% van de ondervraagde automobilisten zijn of haar telefoon achter het stuur.

Top 10 ergernissen
Naast ‘Bumperkleven’ (36%) scoren ‘Agressief rijden’ (32%) en ‘Rijden met alcohol / drugs’ (27%) weer hoog in de in de jaarlijkse Top 10 ergernissen in het verkeer. Nieuwe ergernissen in de Top 10 zijn dit jaar ‘Te langzaam rijden’ (16%), ‘Smartphone gebruik tijden het rijden’ (13%) en ‘Afval of een sigaret uit het raam gooien’ (11%). Nog nooit eerder kwam ‘Smartphone gebruik tijdens het rijden’ in het jaarlijkse onderzoek naar voren als ergernis in het verkeer. ‘Files’, ‘Te hard rijden binnen de bebouwde kom’ en ‘Rechts inhalen’ vallen dit jaar buiten de Top 10 ergernissen.

Smartphone gebruik onderweg bijna verdubbeld
Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de tien (9%) automobilisten al regelmatig zijn smartphone checkt achter het stuur. Vorig jaar gaven 5% van de ondervraagden nog aan de telefoon wel eens met de hand te bedienen tijdens het autorijden.

Top 10 ergernissen in het verkeer 2015:

1. (2) Bumperkleven
2. (1) Agressief rijden
3. (3) Rijden met alcohol / drugs op
4. (4) Geen richting aangeven
5. (5) Onnodig links rijden
6. (-) Te langzaam rijden
7. (6) Op het laatste moment invoegen / ritsen
8. (-) Smartphone gebruik tijdens het rijden
9. (9) Zondagsrijders
10. (-) Afval of sigaret uit het raam gooien

Bron: YPCA, Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2015

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.