Slim je auto verkopen of inruilen?

Slim je auto verkopen of inruilen?

Golf Mk2 Boba Motoring

Iedere autobezitter gaat het een aantal keren in zijn leven meemaken. Er komt een tijd dat je afscheid gaat nemen van je geliefde bolide en een keuze maakt voor een nieuwe. Het aanschaffen van een nieuwe wagen is een aardige investering. Dus hoe hoger het bedrag voor je occasion, hoe beter. Het inruilen van je oude wagen bij een dealer kan je direct voor een lagere aankoopprijs een nieuwe auto opleveren. Wel zo makkelijk, maar is het inruilen bij een dealer daadwerkelijk het meest lucratief?

Of het inruilen van je oude wagen voor een nieuwe het meest winstgevend is, valt te verklaren met de dagwaarde. Dit is de actuele waarde van jouw occasion. De dagwaarde is gebaseerd op bouwjaar, type en gereden kilometers. Aan de hand van een online calculator kan je eenvoudig en binnen enkele seconden de huidige waarde van je wagen berekenen. Bij Wijkopenautos.nl vind je zo’n calculator. Neem de dagwaarde van de occasion als indicatie wat je auto waard is. Alhoewel, bij de dagwaarde berekening is niet de staat van de wagen opgenomen.

De inruilwaarde van een wagen wordt gebaseerd op de dagwaarde minus de staat van de auto én op de prijs van de nieuwe auto die je wilt aanschaffen. Men kan niet uitgaan van één objectieve inruilwaarde, zoals bij de dagwaarde. Verschillende dealers hanteren verschillen in prijzen bij het inruilen. Kies je voor het inruilen van je wagen, ga dan langs bij meerdere dealers om prijzen te vergelijken. Zorg van te voren ook dat je weet welke auto je bij het inruilen kopen wil.

De occasion inruilen bij een dealer levert je direct een nieuwe wagen op. Wel zo makkelijk en tijdbesparend, maar de inruilwaarde valt lager uit. Hoe komt dit? Kort gezegd, een dealer wil natuurlijk winst maken op jouw oude auto. In veel gevallen zal de dealer reparaties moeten uitvoeren en eventueel zelf moeten investeren in een nieuwe APK. Dit werkt kostenverhogend en de kosten moet hij wel terug kunnen verdienen. Verkoop je jouw occasion via een dealer, dan zal je genoegen moeten nemen met een theoretisch lagere inruilprijs.

Bij zelf verkopen heb jij de volledige regie in handen en als je weet dat je goed kunt onderhandelen, is het zeker te overwegen. De onderhandelingen en het organiseren van proefritten kost echter veel tijd. Bovendien, moet je zelf eventuele reparaties uitvoeren om de auto verkoopklaar te maken. Maak een kosten-batenanalyse. Weegt de tijd en extra investering op tegen de te verwachten extra winst?

Je auto verkopen via een dealer betekent dat de gehele administratieve afhandeling op hem terechtkomt. Op het moment dat hij je auto heeft aangekocht, is hij er verantwoordelijk voor om de auto in een zo goed mogelijk verkoopbare toestand te brengen. Een dealer beschikt over diverse verkoopkanalen en een goed netwerk, die een particulier vaak niet heeft. Het verkopen aan een dealer betekent dat je snel resultaat ziet in de vorm van een nieuwe auto (bij inruilen) of direct het geld op je bankrekening (bij verkopen).

Is het inruilen van je oude auto lucratief? Nee, de inruilwaarde valt lager uit dan de verkoopwaarde bij het particulier auto verkopen. Maar bij het inruilen heb je het gemak dat je direct er een nieuwe auto voor terug hebt én de administratie door de dealer wordt afgehandeld. Uiteraard is het nooit het een of het ander. De beste deal is subjectief en voor iedereen volledig anders. Ben je in ieder geval bewust van de dagwaarde van je auto, baseer daar je verwachtingen op.

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.