‘Sixty Years of James Bond’: Deze iconische filmauto’s worden binnenkort geveild

‘Sixty Years of James Bond’: Deze iconische filmauto’s worden binnenkort geveild

Eind van deze maand start een wel heel bijzondere veiling in London. Veilingshuis Christies’s organiseert dan namelijk het eerste gedeelte van hun ‘live auction’ genaamd ‘Sixty Years of James Bond’.  Het veilingshuis heeft al eerder ‘007’ veilingen gehouden die in totaal ruim €7,2 miljoen opleverden. Dit evenement is natuurlijk een viering van maar liefst 60 jaar aan films van de Britse spion, maar ook voor de autoliehebbers is dit een feestje om te zien. Want ook de iconische Aston Martin DB5 stuntauto (ja, de koplamp geweren zitten er in) zal op die avond voorbijkomen.

Hieronder bespreken we de meest opvallende filmauto’s die binnenkort geveild worden, waaronder een aantal Aston Martin’s, Jaguars, Land-Rovers en een speciale BMW.

Deze Aston Martin DB5, die in de openingscene van ‘No Time To Die’ voorbijkomt, is het pronkstuk van deze bijzondere veiling. In de film wordt deze Britse klassieker flink blootgelegd aan kogels en ander geweld, wat zichtbaar is aan ‘de lichte krasjes en deukjes’ op de zijkanten. Ze hebben gelukkig een leuk examplaar uitgekozen. Dit is namelijk de enige stunt replica die daadwerkelijk wordt geveild aan de hoogste bieder. Deze gelukkige bieder mag wel flink in de buidel tasten, want Christie’s verwacht dat deze DB5 tussen de €1,7 en €2,3 miljoen oplevert. Voor dat bedrag krijg je echter wel die bekende ‘machine-geweer’ koplampen…een replica dan.

Wie toch meer van de moderne Aston Martin houdt, kan zijn ogen uitkijken met de DBS Superleggera ‘No Time To Die 007 Special Edition’. Wat een lange naam, zeg. Waar je minder lang over doet, is de 0-100 van dit Britse monster; 3,6 seconden. Voor deze volledig in zwart uitgevoerde filmreplica verwacht het veilingshuis omgerekend zo’n €400.000 te krijgen.

Aston Martin is niet het enige Britse merk met een verschijning in de 25e Bond-film. Ook Land Rovers scheuren over het landschap van Groot-Britannie. Tijdens de veiling kun je dus ook deze Defender 110 ‘Bond-Edition’ verwachten onder de kavels. De filmreeks had daarnaast een primeur met deze SUV, gezien ze hun eigen regels even negeerden om de nieuwste generatie van hun Defender modellen maanden voor de officiele mondiale verschijning een rol te laten spelen. Verwachting is dat de hoogste bieder rond de €400.000 kwijt is aan deze speciale 110.

De meest opvallende kavel van de veiling is toch echt deze BMW 750 uit 1997. Deze Duitse sedan is een klein beetje verhoogd om als stuntauto van een gebouw ‘af te stuiteren’. Ook interessant is het bedrag dat Christie’s verwacht voor dit model; rond de €8.000 en €11.500. Oh ja! Misschien wel handig om te vermelden. Deze BMW is slechts 38 cm hoog en 124 cm lang.

Naast deze bijzonder filmauto’s wordt er nog veel meer geveild van de wereldberoemde filmreeks. Wij adviseren dan ook om zelf een kijkje te nemen op 28 september via deze pagina.

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!