[Video] ‘De Ecorunner V haalt 1 op 5000’

[Video] ‘De Ecorunner V haalt 1 op 5000’

Althans, dat is wat de mannen van het Eco-Runner Team Delft beweren en wat tevens hun doel is voor de aankomende Shell Eco-marathon in Rotterdam. Wij namen bij hen een kijkje!

Wat is de Shell Eco-marathon?
De Shell Eco-marathon is een unieke competitie die op wordt gehouden op drie locaties in de wereld. Zo is er een Aziatische editie, Amerikaanse editie en een Europese editie. Die laatstgenoemde editie zal van 21 tot 24 mei plaatsvinden in Rotterdam en het heeft alles te maken met energiezuinige voertuigen.

Twee categorieën
Aan de Shell Eco-marathon doen meer dan 500 teams mee uit 50 landen en alle houden zij zich bezig met het bouwen van het ultieme energiezuinige voertuig. De twee categorieën waaruit de teams kunnen kiezen zijn Prototype en UrbanConcept. Bij de eerste categorie zien we veel futuristische voertuigen om een zo’n energiezuinig voertuig van te maken en bij de tweede categorie zien we voertuigen die ook daadwerkelijk geschikt kunnen zijn voor het gebruik op de openbare weg.

7 Types brandstof
Daarnaast dienen de teams te kiezen uit zeven type brandstof. Dit zijn; benzine, diesel, ethanol, GTL, CNG, waterstof en batterij-elektrisch. De Shell Eco-marathon gaat dus niet om de snelheid maar om de efficiëntie.

Eco-Runner Team Delft

Ecorunner V

Zoals gezegd namen wij een kijkje bij de mannen van het Eco-Runner Team Delft dat zich dit jaar wederom volledig inzet om het meest efficiente voertuig mee te nemen naar de Shell Eco-marathon. Zij begeven zich in de categorie Prototype en maken laten hun voertuig rijden op waterstof.

Vorig jaar deed dit team ook al mee aan deze competitie en haalde destijds een omgerekend verbruik van ruim 1 op 3500. Dit betekent dat dit voertuig omgerekend op 1 liter benzine vanaf Delft heen en weer naar Griekenland kan rijden.

Dit jaar hebben zij een nieuw en verbeterd voertuig ontwikkeld en gebouwd en deze draagt de naam Ecorunner V. Dit voertuig weegt slechts 38 kilogram en heeft veelbelovende resultaten behaald in de windtunnel tests en rolweerstand tests. Dit is onder meer behaald door een verbeterde aerodynamische vorm en dit heeft er voor gezorgd dat Ecorunner V de auto is met de laagste luchtweerstandcoëfficiënt die ooit is gemeten. De Ecorunner V heeft namelijk een luchtweerstand coëfficiënt van 0.0512, wat flink lager ligt dan de 0.3 van een normale auto. Dit betekent onder meer dat de Ecorunner V de vorige recordhouder, de zonnewagen Nuna, met 30% wist te verbeteren. Naast de weerstand is ook de aandrijflijn van de Eco-Runner V erg efficiënt. Meer dan de helft van de energie uit de waterstof zorgt voor voortstuwende kracht.Het Eco-Runner Team Delft hoopt dit jaar een omgerekend verbruik te kunnen halen van maar liefst 1 op 5000; dat is van Amsterdam naar Moskou én terug!

Wij wensen hen dan ook veel succes en komen dan ook zeker kijken bij de Shell Eco-marathon volgende week in Rotterdam. Uiteraard kun je dit allemaal terugzien op Hartvoorautos.nl maar het is natuurlijk nog veel leuker om dit met eigen ogen te komen bekijken.

Je kunt eenvoudig een gratis kaartje bestellen op shellenergylab.nl!

Ecorunner V

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.