SEMA Show 2022: wat kunnen we verwachten in Las Vegas?

SEMA Show 2022: wat kunnen we verwachten in Las Vegas?
SEMA, Show, 2022, Las Vegas, autoshow, beurs
Bron: © Speedhunters

Dit jaar zullen er meer automerken met standruimte op de beurs staan.

Van origine is de ‘Specialty Equipment Marketing Association‘ Show een vakbeurs voor bedrijven met ‘aftermarket’ producten voor de automotive. Door de jaren heen zijn ook autofabrikanten uitgenodigd om op de beurs te staan. Merken als Toyota, Dodge en Volkswagen zijn al meerdere edities van de partij. En komen wederom met dik spul!

De SEMA Show start vanaf 1 november in de Las Vegas Convention Center, en eindigt op 4 november. De beurs wordt altijd afgesloten met een ‘afterparty’ op het parkeerterrein.

SEMA is geen publiek evenement, en daarom zul je als consument vooral het nieuws in de gaten moeten houden. Om toch niets te missen, zochten wij alvast uit wat er allemaal voorbijkomt op SEMA.


Toyota is weer van de partij

De Japanse autofabrikant pakt dit jaar écht uit met hun line-up. Zo nemen ze de ‘10-second twins‘ mee. Deze tweeling GR (Gazoo Racing) Supra’s zijn afgesteld om, zoals de naam al suggereert, binnen 10 seconden de dragstrip af te stormen. Ze schijnen elk 650 pk te leveren.

Toyota denkt ook aan hun rally-ambities, en komt met een concept voor de GR Corolla. We zijn erg benieuwd wat ze uit de 1.6-liter turbo 3-cilinder kunnen persen.

Tenslotte hebben ze ook wat voor de driftliefhebbers: samen met experts uit de Formula Drift maakten ze van de nieuwe GR86 een echte ‘daily drifter’.


Mopar komt met drietal nieuwe concepten

Mopar – De onderdelen- en servicetak van het overkoepelende merk Chrysler komt dit jaar met 3 opvallende conceptauto’s. We beginnen met de Jeep ‘CJ Surge’. Deze restomod neemt een late-generatie CJ7, en ruilt de verbrandingsmotor voor een elektrisch alternatief. Dit betekent een 400-volt, 200 kW ‘Electric Drive Module’ in plaats van de originele inlijn-zes of V8-blok. Interessant.

Gelukkig pakt Mopar ook twee Dodge’s aan. De RAM 1500 is dit keer de basis voor twee nieuwe conceptauto’s; de TRX Gold Shot én Backcountry X. Eerstgenoemde behoudt de 702 pk van de ‘supercharged’ 6.2-liter V8, die op alle vier wielen geduwd wordt.

Het krijgt gelukkig ook wat nieuws: de banden worden vervangen voor een set van 18 x 9.5-inch, en de velgenmaat meet nu 37-inch. Een geschenk voor bergbeklimmers op vier wielen! De Backcountry X is simpelweg een RAM 1500 met wat meer opslagruimte achterin, en krijgt bijna identieke ‘upgrades’.


Volkswagen brengt het beste van beide werelden

Ook de Duitse autogigant is aanwezig op SEMA Show. Maar wat nemen ze mee? Allereerst twee modellen uit hun ‘Basecamp Camping’ line-up: de 2022 VW Atlas met 3.6-liter VR6 krijgt een veringssysteem van H&R, Street Performance schroefset, wielverbreders van TRAK+ én een set 16-inch fifteen52 velgen.

De Basecamp Active is gebaseerd op een 2022 VW Taos, en deelt de upgrades van de Atlas. Ideaal zijn de dakkoffers met ruimte voor twee fietsen én handige campingtools.

Een trio van elektrische Volkswagens is ook aanwezig; een rally-gefocuste ID.4, een ID.4 Accesoires Concept én de ID.4 EV Drone Command Concept. Elk van deze elektrische VW’s heeft een ander doeleinde voor de rijder. Net als de 2022 VW Golf GTI SE met Oettinger-pakket. Al is het doeleinde hier niet per se praktisch, maar wel snel! Deze specifieke uitvoering komt met een traditionele 6-traps handbak, 20-inch velgen, een matchende dakkoffer en H&R schroefset.


SEMA Awards

En ook deze editie werden er – een week vóór de beurs – populaire modellen genomineerd voor de SEMA Awards. Dit keer met een nieuwe categorie, de ‘Electric Vehicle of the Year’.

Gisteren werden de winnaars al bekend gemaakt, en ze zijn als volgt:

Car of the Year: Dodge Challenger

Sport Compact of the Year: Toyota GR86

4×4/SUV of the Year: Jeep Wrangler

Full-size Truck of the Year: RAM

Mid-Size Truck of the Year: Jeep Gladiator

Electric Vehicle of the Year: Volkswagen ID.4

Natuurlijk is dit niet alles wat de SEMA Show te bieden heeft, want we kunnen de komende dagen nog veel meer verwachten van onder andere Nissan, Dodge en zelfs Hoonigan.

Voor een volledige lijst van de aanwezige standhouders, kun je deze link volgen!

Lees ook:

Laurits van den Broek

Laurits heeft een passie voor auto's en met name de snelle auto's van Lamborghini. Alleen jammer dat hij dagelijks met een Tesla Model 3 Performance (dat dan wel) naar werk gaat.